Bekijk het origineel

Jongeren doen mee op hervormde synode

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Jongeren doen mee op hervormde synode

Ds. Beekman verwacht ook ‘Bondsjeugd’

2 minuten leestijd

KOUDUM - Tijdens de hervormde synodevergadering van november zuilen ook jongeren het woord voeren. Dit heeft het moderamen van de generale synode van de Nederlandse Hervormde Kerk besloten. Synodevoorzitter ds. W. B. Beekman verwacht dat ook jeugd uit gereformeerde-bondskring bereid zal zijn naar de synode te komen.

Het initiatief om tijdens synodevergaderingen spreektijd voor jongeren te krijgen, komt van het gereformeerde Jongeren Synode Beraad (JSB), dat al twintig jaar meedraait in de gereformeerde synode. De organisatie gaat nu leden werven binnen de Hervormde Kerk. Ook wil zij actief aanwezig zijn op de hervormde synode en meedenken over het kerkelijk beleid.

Ds. Beekman zei in een reactie dat het moderamen nog moet vergaderen over de precieze invulling van de spreektijd. „Waarschijnlijk kan het JSB zich net zoals synodeleden aanmelden om zijn mening te geven over synodeiaken. Twee jaar geleden heeft de kwestie overigens ook gespeeld. Toen waren er alleen te weinig jongeren bereid om daadwerkelijk actief te zijn. Het JSB moet zichzelf kunnen bedruipen. Het moet geen kasplantje zijn dat door de synode in stand wordt gehouden”.

Dat het JSB een gereformeerde organisatie is, vindt de predikant uit Koudum geen bezwaar. „Alle organen van bijstand in de hervormde synode werken samen met gereformeerden”. Wel is het de bedoeling dat het beraad aanvuUing krijgt van hervormde jongeren. Hierover is overleg gevoerd met de Hervormde Jeugdraad.

Moet lukken

Ds. Beekman zou het leuk vinden als er jongeren meededen die niet veel binding hebben met de kerk, maar wel bereid zijn kritisch mee te denken. Ook gereformeerde-bondsjongeren zijn wat hem betreft welkom op de synode. „Ik denk dat dit moet lukken. Jongeren uit die kring zijn over het algemeen heel betrokken bij het kerkelijk leven. Als het Jongeren Synode Beraad geen afspiegeling gaat vormen van de breedte in de Hervormde Kerk, zal het moderamen daar de vinger bij leggen”.

Het JSB heeft twee doelstellingen. Het wil bevorderen dat de stem van jongeren invloed heeft op het landelijk beleid van de kerk en het wil jongeren betrekken bij het synodewerk. Volgens voorzitter Steven de Nooij kiest het beraad „een of twee punten van de agenda uit die belangrijk zijn voor jongeren en de kerk, en daar gaan we dieper op in”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 14 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Jongeren doen mee op hervormde synode

Bekijk de hele uitgave van donderdag 14 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken