Bekijk het origineel

Voedselvergiftiging grijpt om zich heen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Voedselvergiftiging grijpt om zich heen

WHO-rapport: Onderschat probleem

3 minuten leestijd

GENEVE (AP) - Een groeiend aantal mensen ziet de vakantie in het buitenland in het water vallen door een voedselvergifting en ook in eigen land worden steeds meer mensen blootgesteld aan gevaarlijke bacteriën in restaurants, op school of gewoon thuis, zo blijkt uit een rapport van de Wereldgezondheidsoianisatie (WHO). Volgens het 150 p una’s tellende rapport van de VN-organisatie nemen weinig regeringen de problemen serieus, ook al brengen die hoge economische en maatschappelijke kosten met zich mee.

Uit studies blijkt dat alleen al in de Verenigde Straten tussen de 3,3 en 12,3 miljoen gevallen van voedselvergiftiging per jaar voorkomen, die jaarlijks zo’n 3900 levens eisen. De kosten die hieruit voortvloeien voor de Amerikaanse economie bedragen volgens berekeningen 6,5 miljoen tot 34,9 miljoen dollar op jaarbasis.

Door voedsel overgedragen ziekten, zoals cholera en diarree, zijn al lange tijd de gesel van ontwikkelingslanden. Door slechte hygiëne en besmet water lijden jaarlijks zo’n 1,5 miljard kinde ren onder de vijf jaar aan diarree en sterven jaarlijks 3 miljoen mensen aan deze ziekte, die vooral onder de armen heerst.

Toeristen

Ondanks de betere hygiënische omstandigheden, het schone water en technologieën zoals pasteurisatie, rukt voedselvergiftiging de laatste jaren ook op in veel geïndustrialiseerde landen, aldus de WHO.

Volgens de gezondheidsorganisatie blijkt uit de statistieken dat jaarlijks 5 tot 10 procent van de bevolking in geindustrialiseerde landen last heeft van een voedselvergiftiging. Dat aantal ligt nog veel hoger onder vakantiegangers. Uit een onderzoek dat vorig jaar werd verricht door een Brits reisbureau blijkt dat 63 procent van de klanten die naar Egypte trokken last had van diartce die werd veroorzaakt door het lokale voedsel of water.

Van de toeristen die naar de Dominicaanse Republiek gingen, werd 57 procent getroffen door voedselvergiftiging. Van de toeristen die Kenia in hun reisprogramma hadden zitten, had 56 procent last van buikloop en 49 procent van de toeristen die Mexico aandeden werden bezocht door “Moctezuma’s Wraak”, zoals diarree bij toeristen daar wordt genoemd.

In Florida had 7 procent van de toeristen problemen met de stoelgang. Zwitserland bleek met slechts 3 procent de meest veilige vakantiebestemming. Rauwe eieren en eiproducten zoals mayonaise worden als het grootste ge vaar beschouwd. Maar ook vlees, vis en melkproducten en nog een lange lijst van ander voedsel, zoals groente en specerijen, zijn boosdoeners, aldus de WHO. Vooral antibiotica-resistente salmonellabacteriën en de e-colibacterie baren de organisatie zorgen.

Salmonella

E-colislachtoffers hebben last van buikkrampen en bloederige dianee en kunnen, last krijgen van complicaties, zoals nierproblemen. Salmonella veroorzaakt koorts, buikpijn, diartee en braken.

In de VS is het aantal salmonellavergiftigingen van 1992 tot 1995 gestegen van 41.000 naar 46.000. E-coli maakte in 1994 nog 1420 slachtoffers, in 1995 waren dat er 2139, zo blijkt uit Amerikaanse gegevens. Terwijl e-coli aanvankelijk vooral toesloeg via vleesproducten, kunnen nu ook groenten, melk en appelsap besmet zijn.

Uit een onderzoek in vier Amerikaanse steden bleek dat in meer dan 15 procent van de huishoudens gevaarlijke bacteriën voorkomen in afwaskwasten en theedoeken. Volgens de WHO zijn theedoeken en afwaskwasten mogelijk een belangrijke bron van besmetting.

In Schotland overleden vorig jaar nog elf mensen en werden 296 anderen ziek doordat ze vlees hadden gegeten dat met e-coli was besmet.

In Japan groeit het aantal salmonellavergiftigingen door de verhoogde consumptie van eieren. Vorig jaar raakten bijna 10.000 mensen besmet, onder wie duizenden schoolkinderen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 14 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Voedselvergiftiging grijpt om zich heen

Bekijk de hele uitgave van donderdag 14 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken