Bekijk het origineel

De roman van een dolende ridder

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

De roman van een dolende ridder

1 minuut leestijd

Het lezen van ridderromans stijgt eenrer tenierende edelman naar het hoofd. Hij wil zelf ridderlijke daden gaan verrichten en laat zich door een herbergier tot ridder slaan. Als de dolende ridder Don Quichot van La Mancha zwerft hij, vergezeld door zijn schildknaap, de boer Sancho Panza, door Spanje. Een naar knoflook stinkend boerenmeisje -Don Quichot beschouwt haar als een naar amber geurende prinsesis zijn verre geliefde: Dulcinea. In zijn overspannen verbeelding ziet Don Quichot allerlei dingen en mensen voor vijanden aan: hij bindt de strijd aan met windmolens, wijnzakken, schaapskudden en nietsvermoedende reizigers. Ten slotte krijgt Don Quichot zijn verstand terug.

Hij zweert op zijn sterfbed de ridderrcr mans,.die hem krankzinnig maakten, af en sterft „als goed katholiek”. Hij belijdt dat God hem zeer goedertieren is geweest, orr danks zijn zonden. Het jargon van de roman is dat van alle ridderromans uit dietijd: God, Maria en de heiligen worden veelvuldig aangeroepen, te pas en te onpashoofs en grof Er zijn uitgebreide dialogen, met name tussen Don Quichot en Sancho Panza. Die vormen uitermate belangrijke onderdelen van het boek.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 15 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

De roman van een dolende ridder

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 15 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken