Bekijk het origineel

Jullie zijn allemaal moordenaars’’ .

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Jullie zijn allemaal moordenaars’’ .

Uitspraak hongerstakende Iraniër leidt tot hevige emoties

4 minuten leestijd

APELDOORN - „Volgens mij zijn wij de winnaars. Wij hebben het Nederlandse volk wakker gemaakt dat de IND niet goed werkt. Zij willen niet toegeven dat Iran niet veilig is. Ze weten het wel, Koppigheid”. In gebroken Nederlands reageerde Zanas Naseri (17) vanmorgen emotioneel op de dreigende uitzetting van het Iraanse gezin.

Nog geen uur nadat hij het slechte nieuws had gehoord, was hij terug in het asielzoekerscentrum in Groesbeek. Naseri arriveerde gistermiddag juist op het moment dat ook zijn vrouw, zijn dochters en alle sympathisanten op de stoffige parkeerplaats hoorden dat hij uitgeprocedeerd is. Emotionele taferelen speelden zich af. Zijn dochters besloten direct zelf ook een honger- en dorststaking te beginnen. „Als mijn vader doodgaat wil ik ook dood. Niemand begrijpt ons. Jullie zijn allemaal moordenaars”, gilde Zanas (17) huilend. Zijn vrouw, de twee dochters en vijf andere Iraanse asielzoekers in Groesbeek besloten ter plekke Nasseri te ondersteunen in zijn honger- en dorststaking.

De Iraniër sprak erg zachtjes, maar maakte verder nog een redelijk fitte indruk. Zijn vrouw bezorgde hem af en toe verkoeling in het zeer warme houten vakantiehuisje door hem af te vegen met een eau de colognedoekje.

Wanhopig

Tegelijkertijd was gistermiddag een, groep van ruim veertig Iraniërs in hongerstaking gegaan voor het gebouw van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Ze zijn zeer verontwaardigd over de dreigende uitwijzing van Naseri. „Het is een grote klap voor ons”, zegt woordvoerder Pouri. „Velen van ons zijn radeloos en wanhopig”.

Wanhoop is volgens hem geen overdreven uitspraak. „Van enkele personen die nu echt in paniek zijn, kun je alles verwachten. Ze zeggen dat ze niet alleen de dood in zullen gaan en dat ambtenaren verantwoordelijk zijn voor de dood van Iraanse vluchtelingen”. Ook is hem vaag iets over mogelijke acties zoals brandstichting ter ore gekomen. „Maar ik denk dat deze mensen geen echte concrete gewelddadige plannen hebben. Het zijn pure wanhoopsreacties”.

Het signaal dat Iran geen veilig land is moet volgens hem nu toch zo langzamerhand eens duidelijk zijn, verzucht hij. Volgens Pouri hebben dit jaar alleen al zes Iraniërs uit wanhoop zelfmoord gepleegd. „Dat doen ze echt niet voor niets”.

Onmenselijk

„Wij gaan niet terug Mensen helpen ons. Het is onmenselijk dat ze ons terugsturen. We worden meteen vermoord”, zei dochter Zanas Naseri vanmorgen. Haar opmerking over de steun die de familie ondervindt, duidt op de hulp die Vluchtelingenwerk Nederland heeft toegezegd.

Inmiddels is, op aandringen van deze vereniging, een hoorzitting in de Tweede Kamer aangekondigd waarin de ambtsberichten uit Iran centraal zullen staan. Het ambtsbericht wordt door de IND en de vreemdelingenrechters gebruikt als een van de belangrijkste achtergrondstukken om na te kunnen gaan of een vluchteling recht heeft op een verblijfsstatus in Nederland.

D66-kamerlid Dittrich wil. door het uitnodigen van deskundigen, humanitaire organisaties en mensenrechtenorganisaties en regeringsvertegenwoordigers’ uit andere landen proberen een duidelijk beeld te krijgen over de situatie in Iran.

Amnesty International heeft gisteren in een 28 pagina’s laiige brief kritiek geuit op het stuk van Buitenlandse Zaken. De organisatie verwijt het departement onder meer nog steeds onvoldoende melding te maken van informatie die Amnesty verstrekt. Volgens de mensenrechtenorganisatie ontbreken ook in het jongste ambtsbericht van juni duidelijke criteria waarop Buitenlandse Zaken zijn conclusies baseert. Overigens gaat de organisatie niet zover die conclusies onderuit te halen. De belangrijkste conclusie, die ook door de Kamer werd overgenomen, was dat Iraanse asielzoekers na afwijzing van hun verzoek in beginsel teruggestuurd kunnen worden.

Volgens de rechtbank in Den Haag is Naseri zowel bij de eerste als de tweede aanvraag voor een verblijfsstatus terecht afgewezen. „Hij is niet volledig geweest met het verstrekken van informatie terwijl hij in staat had moeten zijn zeer concrete en relevante informatie te geven over zijn werk op het ministerie van wederopbouw in Iran”, aldus de rechtbankpresidente.

Bovendien hanteert de rechtbank de regel van het ministerie van buitenlandse zaken in Den Haag dat een hongerstaking niet tot extra negatieve aandacht van de Iraanse autoriteiten leidt. Het is echter de vraag of dat ook geldt voor de nadrukkelijke verklaring van Naseri dat hij informatie heeft gelekt naar de verzetsbeweging.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 15 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Jullie zijn allemaal moordenaars’’ .

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 15 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken