Bekijk het origineel

Nieuw onderzoek naar Herculesramp

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Nieuw onderzoek naar Herculesramp

Nabestaanden willen eigen commissie

2 minuten leestijd

EINDHOVEN (ANP) - De nabestaanden en overlevenden van het ongeluk met de Hercules vorig jaar juli op de vliegbasis Eindhoven, hebben de instelling van een eigen onderzoekscommissie uitgesteld. Het is nogt helemaal duidelijk wie zitting moet nemen in die commissie. Voorzitter A. Kempen van de stichting Herculesramp 1996 heeft dit vandaag meegedeeld.

Eerder liet hij weten dat bestuursleden van de stichting alsmede een aantal niet met name genoemde externe deskundigen er deel van zouden gaan uitmaken. Die zouden hebben toegezegd de commissie ter zijde te willen staan. Kempen verwacht nu dat de instelling van de commissie medio september rond is.

De onderzoekers moeten volgens Kempen een allerlaatste poging doen om te achterhalen waarom de hulpverlening destijds zo traag op gang is gekomen. Het vliegtuig stortte tijdens de landing neer. Daardoor kwamen 34 van de 41 inzittenden, onder wie de vier Belgische bemanningsleden, om het leven.

Achteraf is gebleken dat er vermoedelijk veel meer overlevenden zouden zijn geweest als eerder met de reddingswerkzaamheden was begonnen. Waarom dat niet gebeurde, is nooit duidelijk geworden, alle officiële onderzoeken ten spijt. Voor de stichting was dit aanleiding om aan te dringen op een parlementair onderzoek. De Tweede Kamer zag daar echter het nut niet van in.

De onderzoekscommissie moet om te beginnen een inventarisatie maken van alle beschikbare informatie. Daarna is het de bedoeling gesprekken te voeren met mensen die betrokken zijn geweest bij de hulpverlening. De stichting hoopt dat zij zich tegenover de nabestaanden vrijer zullen uiten’dan eerder tegenover de officiële onderzoekers.

Het is nog onduidelijk of er een gerechtelijk vooronderzoek komt naar aanleiding van de trage hulpverlening. Het openbaar ministerie heeft wehswaar zo’n onderzoek gevorderd, maar de rechter-commissaris van de militaire kamer van de rechtbank in Arnhem heeft daarover nog geen beslissing genomen.

Defensie heeft vrij kort na de ramp drie leidinggevenden op de vliegbasis Eindhoven, te weten de commandant, de verkeersleider en de brandweercommandant, uit hun functie gezet. Ze hebben inmiddels bij de Koninklijke Luchtmacht een andere baan gekregen. Het drietal is overigens tegen de maatregel in beroep gegaan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 15 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Nieuw onderzoek naar Herculesramp

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 15 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken