Bekijk het origineel

Discounters laten vaste prijs merkartikel los

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Discounters laten vaste prijs merkartikel los

Supermarkten lopen vooruit op nieuwe wet

2 minuten leestijd

RIJSWUK (ANP) - De supermarktketens Dirk van den Broek en Nettorama hebben besloten merkartikelen te verkopen beneden de minimumprijs die ze met de producenten hebben afgesproken. Ze lopen daarmee vooruit op de Wet economische mededinging, die 1 januari ingaat.

Supermarkten zijn vanaf dat moment vrij in het vaststellen van prijzen.

De kortingen kunnen oplopen tot 10 procent. De prijsverlaging past volgens directeur J. Bastmeijer van Nettorama in de concurrentiestrijd in de supermarktbranche. „3r wordt al enige tijd gestunt met de prijzen van topmerken. Het gaat meestal om een prijsvoordeel voor enkele artikelen in een bepaalde week. Wij vinden dat de tijd rijp is voor het structureel goedkoper maken van nagenoeg alle 250 tot 300 merkartikelen”, zegt hij.

Beide discounters kunnen zich volgens Bastmeijer en zijn collega D. van den Broek jr. de sterke prijsdaling van de merkartikelen veroorloven, omdat ze veel minder directe kosten maken dan supermarkten, die allerlei spaar systemen en dergelijk hebben. „Wij geven de korting direct bij verkoop”, stellen beide directeuren.

Fabrikanten

Dat de fabrikanten langs juridische weg gaan proberen de prijsverlaging ongedaan te maken, verwacht Bastmeijer niet. „Dat is voor hen nauwelijks de moeite waard. Het zou al gauw oktober of november zijn, voordat er in die rechtszaken uitspraken zijn. Op 1 januari gaat de nieuw wet al in”. Van den Broek zegt nog geen reacties van fabrikanten te hebben gehad. „Ze beseffen dat ze de strijd hebben verloren”.

Grolsch is het enige merk vraarvan de prijs in de winkels van Nettorama en Dirk van den Broek vooralsnog niet omlaaggaat. Dat heeft te maken met de vrees dat de bierbrouwer de levering staakt wanneer de discounters zich niet aan de prijsafspraken houden. Grolsch schakelde twee jaar geleden met de succes de rechter in toen Nettorama kratjes bier van dat merk beneden de minimumprijs ging verkopen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 15 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Discounters laten vaste prijs merkartikel los

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 15 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken