Bekijk het origineel

Onderworpen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Onderworpen

2 minuten leestijd

„Want het schepsel is der ijdelheid onderworpen, niet gewllig, maar om diens wil, die het der Ijdelheid onderworpen heeft”.

Rom. 8:20

De levenloze schepselen voorden misbruikt vanneer zij worden gedwongen de vijanden van God zeer tegen hun wil (figuurlijk gesproken) te dienen . De zon is moe de bozen te beschijnen: die mensen die wel met hun ogen Gods werken zien, maar Hem nooit daarvoor danken en groot maken. De aarde is vermoeid van de zware last van de zonde, die dagelijks toeneemt. Zij roept tot God, ze wil ontslagen worden van die dienstbaarheid. Zo de Heere haar niet tegenhield, zij zou haar mond opendoen, zoals bij Korach, Dathan en Abiram.

Wanneer de creaturen eenmaal in hun vrijheid zullen worden gesteld en geen hogere macht hen meer bedwingt, dan zullen zij tonen dat zij de goddelozen tegen hun wil hebben gediend. De zon zal ze dan niet meer beschijnen en de aarde zal ze niet langer dragen. Dan worden de levenloze schepselen tegen ons gebruikt, bijvoorbeeld wanneer de hemel van koper is en de aarde van ijzer, wanneer stormen over ons woeden en er overstromingen zijn, en wanneer de dieren ons niet dienen zoals wij willen. Wij moeten dan niet murmureren tegen de Heere, noch tegen de schepselen, zoals Bileam tegen zijn ezel. We moeten over onszelf klagen.

Willem Couper, pred. te Perth.

( Drie hemelsche tractaten, 1613)

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 15 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Onderworpen

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 15 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken