Bekijk het origineel

„Bezoek kardinaal is steun in de rug”

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

„Bezoek kardinaal is steun in de rug”

Slachtofifers Japanse bezetting zijn positief

3 minuten leestijd

BOXMEER (ANP) - Slachtoffers van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië hebben gisteren positief gereageerd na gesprekken met kardinaal Shirayanagi, aartsbisschop van Tokio. Aan de vooravond van de 52e herdenking van de Japanse capitulatie sprak hij in Boxmeer met de stichting Saloira (kinderen van Japanners 1940-1948) en met de stichting Japanse Ereschulden.

Voorzitter R. Volckmann van Sakura noemde het gesprek vooral erkenning voor zijn groep. „De Nederlandse overheid ziet ons niet staan. Deze kardinaal heeft de wil en de durf om met ons te praten”.

De Stichting Japanse Ereschulden ziet in de 69-jarige kardinaal een bondgenoot in haar strijd voor financiële genoegdoening door de Japanse regering. De inspanningen van de kardinaal zijn volgens voorzitter S. Lapré een steun in de rug bij de beïnvloeding van de Japanse regering.

Shirayanagi vroeg gisteravond tijdens een dienst ter verzoening vergeving aan de Nederlandse slachtoffers van de Japanse misdaden tijdens de Tweede Wereldoorlog. De kardinaal richtte zich vooral tot de Nederlanders „die in het verleden veel hebben geleden en die nu nog steeds lijden als gevolg van de misdaden door de Japanse militaire strijdkrachten”.

Lapré erkende dat veel overlevenden moeite met de komst van de kardinaal hebben. Die zou daarom vandaag niet aanwezig zijn bij de officiële herdenking van de Japanse capitulatie, maar later op de dag in stilte een bezoek aan het Indisch monument in Den Haag brengen. „Mensen die nog beschadigd zijn, kunnen het niet hebben dat een Japanner een krans bij hun heilig Indisch monument legt”, zei Lapré.

De contacten met Shirayanagi ontstonden in 1985. L. Geleijnse uit het Friese Engwierum, die als kind in een Jappenkamp heeft gezeten, las in de krant over de schuldbelijdenis die de kardinaal aan het adres van de slachtoffers in Zuidoost-Azië had uitgesproken. Geleijnse bood Shirayanagi gisteren een schilderij aan waarop een gestalte te zien is die de last van zijn verleden afwerpt en op weg naar het licht gaat. Van de autobiografie van Geleijnse, “Trapsgewijs naar het Hoogste”, is in Japan reeds de derde druk verschenen.

Vertekend beeld

Shirayanagi ijvert al ruim tien jaar voor verzoening met de landen die met Japan in oorlog zijn geweest. Hij heeft in dat verband bezoeken gebracht aan China, Kora, de Filipijnen en de Verenigde Staten. In eigen land roept hij bij herhaling op tot erkenning van de misdaden die de Japanse strijdkrachten hebben begaan. Ook bekritiseert hij de regering, omdat schoolboeken nog steeds een vertekend beeld van de oorlog geven.

Vandaag zou hij met hoge ambtenaren op het ministerie van buitenlandse zaken spreken over de uitnodiging van koningin Beatrix aan keizer Akihito om in 2000 de viering van vierhonderd jaar betrekkingen tussen Nederland en Japan bij te wonen. Morgen heeft de kardinaal onder meer een ontmoeting met de rooms-katholieke vredesbeweging Pax Christi.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 15 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

„Bezoek kardinaal is steun in de rug”

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 15 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken