Bekijk het origineel

Kok wil aanpassing asielbeleid Iraniërs

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Kok wil aanpassing asielbeleid Iraniërs

Kabinet open voor „nieuwe inzichten”

2 minuten leestijd

DEN HAAG - Het kabinet is bereid het asidlieleid voor Iraanse vluditelingen te heroverwegen. Volgens premier Kok staat de regering open voor „euwe inzichtetf’ over de veiligheidssituatie in Iran.

Dat zei de minister-president gisteren tijdens zijn wekelijkse persconferentie na afloop van het kabinetsberaad. Kok reageerde desgevraagd op de uitspraak van de Haagse rechter in de zaak van de Iraniër Naseri. Derijksoverheidmag hem het land uitzetten. De premier verwacht echter dat dit niet direct zal gebeuren omdat de gezondheid van de Iraniër door een hongerstaking ernstig is verzwakt. Kok zei dat de zaak hem niet „in de koude kleren” is gaan zitten.

Het is volgens de minister-president geenszins de bedoeling alle uitgeprocedeerde asielzoekers het land uit te zetten. Hij wil daarmee in ieder geval wachten totdat de Tweede Kamer over het terugsturen van asielzoekers naar Iran een hoorzitting heeft gehouden.’ Dat zal dit najaar gebeuren. Blijkens een ambtsbericht van het ministerie van buitenlandse zaken beschouwt de Nederlandse regering de mensenrechtensituatie in het moslimland als aanvaardbaar. Daarover bestaan bij actiegroepen echter veel twijfel. Premier Kok lijkt daar nu ook gevoelig voor te zijn.

Het CDA-kamerlid Verhagen wil dat er zo snel mogelijk opheldering komt over de kwestie. „Het feit dat het kabinet aangeeft aanpassingen niet uit te sluiten, geeft aan dat het zijn werk niet goed heeft gedaan”, aldus de christendemocraat.

Nieuwe feiten

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) gaat de in levensgevaar verkerende Iraanse hongerstaker A. Amiry (25) opnieuw ondervragen. Volgens Amirys advocaat, mr. H. van Zundert, zijn er onlangs nieuwe feiten aan het licht gekomen waardoor zijn cliënt mogelijk toch niet Nederland kan worden uitgezet.

Op een persconferentie gistermiddag in het Westeindeziekenhuis zei de vertrouwensarts van Amiry, Paul Falke, dat de Iraniër zich daarom voorlopig weer vocht en mineralen zal laten toedienen. Anders haalt hij de nieuwe procedure niet. De asielzoeker ziet zijn beslissing nu als een uitstel van de dood. Hij blijft wel doorgaan met zijn hongerstaking.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 16 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Kok wil aanpassing asielbeleid Iraniërs

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 16 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken