Bekijk het origineel

Vluchtelingenstroom naar Thailand dreigt

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Vluchtelingenstroom naar Thailand dreigt

Laatste bolwerk Ranariddh staat op vallen

2 minuten leestijd

CHONG CHOM PAS (AP) - Duizenden Cambodjaanse vluchitefingen hebben hun hele hebben en houden op karren geladen en maakten zich gisteren op om de met prikkeldraad afgezette grens met Thailand over te steken, als het laatste bolwerk van het gewapende verzet ook in handen van sterke man Hun Sen valt.

Hun Sen gaf zijn troepen donderdag het bevel om de gfensplaats O’Smach binnen een dag te veroveren. Daar verblijven ongeveer 15.000 burgers en soldaten die loyaal zijn aan de door Hun Sen afgezette eerste preriiier Norodom Ranariddh. De afgelopen weken zijn er bij O’Smach bunkers gebouwd om een mogelijke aanval af te wenden.

De Thaise autoriteiten zeiden te verwachten dat de plaats snel in handen van Hun Sen zal vallen. Volgens Thaise bronnen heeft Hun Sen ongeveer 1800 manschappen naar een gebied op achttien kilometer van O’Smach gestuurd, terwijl de aanhangers van Ranariddh zich 5 kilometer noordelijker hebben ingegraven.

Bij de grensplaats waren gisteren schotenwisselingen te horen. Cambod jaanse burgers, die wekenlang in provisorische tentjes langs de enige weg van het dorp hebben gebivakkeerd, hebben al hun spullen bij elkaar gepakt met het oog op een spoedig vertrek. Sormnigen zijn al opgerukt naar de grens, die door Thailand is beschermd met prikkeldraad om een oncontroleerbare exodus te voorkomen.

Medicijnen

Drie medewerkers van Artsen zonder Grenzen zijn gisteren vanuit Thailand in O’Smach aangekomen om medicijnen te brengen.

Copremier Hun Sen pleegde begin juli een staatsgreep ten koste van prins Ranariddh, die gisteren in Bangkok overleg voerde met de Thaise minister van buitenlandse zaken Prachuab Chaiyasam. Ranariddh verzocht de Thaise regering om leden van zijn monarchistische Funcinpec-partij asiel te verlenen als ze Cambodja moeten ontvluchten.

Ranariddh zal morgen naar de Filipijnen gaan voor een gesprek met president Fidel Ramos. De afgezette eerste premier probeert in Zuidoost-Azië meer verzet los te maken tegen Hun Sen, wiens machtsovername tot nu toe als een voldongen feit door het buitenland is geaccepteerd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 16 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Vluchtelingenstroom naar Thailand dreigt

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 16 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken