Bekijk het origineel

Annan schort terugtrekking VN uit Angola op

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Annan schort terugtrekking VN uit Angola op

2 minuten leestijd

NEW YORK (AP) - VN-secretstarisgeneraal Kofi Annan heeft verdere terugtrekking van de internationale vredesmacht uit Angola gisteren opgeschort nu het vredesproces in het land is stukgelopen. De schuld hiervoor wordt vooral gelegd bij de voormalige Unita-rebellen, die welgeren zich te houden aan de gemaakte afspraken.

In een rapport aan de Veihgheidsraad stelt Annan dat hij de 2650 VN’ers in Angola nog tot zeker eind oktober in het land gestationeerd wil houden. De Veiligheidsraad moet nog akkoord gaan.

De VN hadden 6000 manschappen in Angola gestationeerd. In juni ging de Veiligheidsraad akkoord met de geleidelijke terugtrekking van de vredesmacht. Het was de bedoeling dat een groep van 625 ongewapende militaire waarnemers de plaats zou innemen van de VN-soldaten.

„Het vredesproces in Angola maakt; een van de ernstigste moeilijkheden! door sinds de ondertekening van het; Lusaka-verdrag”, aldus Annan. Dat akkoord werd in 1994 getekend en bevat richtlijnen over de vorming van eenl overgangsregering -die in april is geïnstalleerd- en de demobilisatie van de voormalige Unita-rebellen.

De uitvoering van het akkoord ging mis toen Laurent Kabila de macht greep in het buurland Zaïre. Daarop braken gevechten uit in het noorden van Angola, vlak bij de Congolese grens, tussen de regeringstroepen en de Unita, die bang was de zeggenschap over de diamantmijnen te verliezen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 16 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Annan schort terugtrekking VN uit Angola op

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 16 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken