Bekijk het origineel

Gevechten in Keniase havenstad Mombasa

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Gevechten in Keniase havenstad Mombasa

Burgers maken wapens uit politiebureau buit

3 minuten leestijd

MOMBASA (DPA/RTR/AFP) - In en rond de Keniase havenstad Mombasa is het gisteren tot gevechten gekomen tussen de politie en elitetroepen enerzijds en gewapende jongeren aan de andere kant. De gevechten braken uit toen de ordehandhavers in twee dorpen ten zuiden van Mombasa jacht maakten op de daders van een aanval woensdag op een politiebureau.

Volgens een balans van een verslaggever van het persbureau AFP zijn er sinds woensdag 25 doden en vermisten te betreuren. Bij de aanval van ongeveer honderd zwaarbewapende Kenianen op het politiebureau kwamen afgelopen woensdag zes politiemensen en zeven burgers om het leven. Donderdag werden nog eens zes lijken gevonden. Gisteren werden twee mensen gedood.

Jongeren lijken de beschikking te hebben over wapens die de aanvallers roofden uit het wapenarsenaal van het politiebureau. De troepen hebben giste ren delen van Moinbasa afgegrendeld en kammen woonwijken uit. De toestand is gespannen. De politie en het leger hebben 36 arrestaties verricht. In het bos van Kaya Mbombo, ten zuiden van Mombasa, wordt nog steeds gevochten.

Toeristen

De bendeleden probeerden kennelijk een nabijgelegen dichtbegroeid oerwoud te bereiken. De goed georganiseerde, ongeveer honderd man tellende bende viel de wijk Likoni binnen en bevrijdde gevangenen uit de pohtiebureaus, van waaruit dertig wapens en 5000 stuks munitie werden meegenomen. Tegelijkertijd beroofden andere met messen en stalen pijpen gewapende bendeleden “inwoners van de wijk. Fruit- en souvenirstalletjes werden in brand gestoken.

Veel inwoners ontvluchten de wijk Likoni en nemen de veerboot naar het op een eiland gelegen oude centrum van de havenstad aan de Indische Oceaan. In de omgeving van Mombasa verblijven duizenden buitenlandse toeristen. De weg van Mombasa naar zuidelijker gelegen badplaatsen is afgesloten. Toeristen die er al zijn, zijn gesommeerd in hun hotels te blijven. Mensen die nu aankomen, worden in het noorden van Mombasa ondergebracht.

De aanvallers staken van de week behalve het politiebureau woonhuizen in brand en bevrijdden tientallen gevangenen. Keniase kranten wezen erop dat nog steeds niet duidelijk is of de achtergrond van de overval politiek of crimineel is. De aanval werd gepleegd in een tijd van grote politieke spanning in Kenia in de aanloop naar de parlementsverkiezingen dit jaar.

Gestegen

De onafhankelijke krant Daily Nation sloot uit dat het om gewone misdadigers ging en zei dat het voornaamste doel waarschijnlijk was om wapens te bemachtigen en de boodschap af te geven dat zij bereid zijn in koelen bloede te doden. Sommige getuigen menen dat de aanvallers mensen zijn die wraak willen nemen op de politie wegens vermeende mishandelingen.

Mombasa is het centrum van de Keniaanse toeristenindustrie en de autoriteiten doen er alles aan om te voorkomen dat deze bedrijfstak schade oploopt door gewelddadigheden. Het aantal gewapende overvallen in Kenia is de afgelopen jaren gestegen, maar overvallen op politiebureaus vinden zelden plaats.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 16 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Gevechten in Keniase havenstad Mombasa

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 16 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken