Bekijk het origineel

Turkse politie raakt slaags met fundamentalisten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Turkse politie raakt slaags met fundamentalisten

Betogingen tegen onderwijswet

3 minuten leestijd

ISTANBUL (AP/RTR/DPA) - De pditie van Istanbul is gisteren met de wapenstok en wateiiianonnen opgetreden tegen naar scbatting 2000 fimdamentalisten die na afloop van het vrijdgebed de straat opgingen om te protesteren tegen plannen voor een nieuwe seculiere onderwijswet

De ongeregeldheden braken uit toen de betogers optrokken van een moskee in het district Cagaloglu naar een plaatselijk onderwij scentrum waar zij een verklaring wilden overhandigen. Volgens het persbureau Anatolia raakten verscheidene demonstranten gewond tijdens het treffen. Er werden 6,6 betogers gearresteerd.

Ook elders in Turkije kwam het tot ongeregeldheden, onder meer in de steden Bursa, Bingol, Konya en Sanliurfa. Enkele betogers bekogelden het gebouw van de krant Hurriyet met stenen. Hurriyet heeft zich,uitgesproken voor de nieuwe onderwijswet.

In het parlement is het debat hervat over het wetsontwerp waarin de leerplicht verlengd wordt van vijf tot acht jaar. Dat zou uiteindelijk leiden tot de sluiting van de onderste categorie van religieuze scholen, die bekendstaan als de Imam Hatips.

De pro-islamitische Welvaartspartij stemde tegen het bewuste artikel, kennelijk met de bedoeling meer voedsel te geven aan haar eigen propaganda tegen de regering en tegen de nieuwe wet, die volgens Welvaart tot doel heeft de Turkse bevolking af te houden van bestudering van de koran en de islam.

De afgelopen weken zijn de betogingen een steeds terugkerend verschijnsel. De politie neemt elke vrijdag daarom uitgebreide veiligheidsmaatregelen rond de moskeeën.

De nieuwe onderwijsplannen vormen het kernelement van de eisen die in februari door het Turkse leger zijn gesteld. De strijdkrachten verzetten zich met hand en tand tegen het toenemend islamitisch activisme. Dat leidde uiteindelijk tot een openlijke waarschuwing aan de toenmalige regering, waarin de islamistische Welzijnspartij de hoofdrol speelde. Premier Erbakan kon de druk niet meer aan en trad in juni af.

Ook in de hoofdstad Ankara hebben gisteren honderden voorstanders van de islamisering van Turkije geprotesteerd tegen de nieuwe wet.

Toeristen aangevallen

In de buurt van het Turkse toeristenoord Antalya is gisteren een konvooi jeeps met buitenlandse toeristen aangevallen. De autoriteiten vermoeden dat de actie het werk is van rebellen van de separatistische Koerdische Arbeiderspartij (PKK). De jeeps werden door de aanvallers in brand gestoken, meldde het persbureau Anatolia.

De verdenking gaat uit naar de PKK, omdat het gisteren precies dertien jaar geleden was dat de organisatie een gewapende strijd begon voor een onafhankelijk Koerdistan in het zuidoosten van Turkije. De verantwoordelijkheid is echter niet opgeëist.

Het konvooi bestond uit tien jeeps met rond de veertig toeristen uit België en Italië. De toeristen waren op een sightseeing-tochtje in de buurt van het stadje Kemer, 50 kilometer ten zuiden van de stad Antalya, toen hun jeeps door een groep gewapende mannen tot stoppen werden gedwongen. Acht jeeps werden door de aanvallers in brand gestoken; de overige twee werden de weg afgeduwd, een ravijn in.

De toeristen werd geen haar gekrenkt. Wel moesten zij allemaal hun schoenen uitdoen, zodat het lang zou duren voordat zij de autoriteiten zouden kunnen inschakelen, zei de gouverneur van Antalya, Husnu Tuglu.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 16 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Turkse politie raakt slaags met fundamentalisten

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 16 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken