Bekijk het origineel

“Heusdens Nieuwsbladt verdwijnt na 116 jaar

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

“Heusdens Nieuwsbladt verdwijnt na 116 jaar

Krant vervangen door editie Brabants Dagblad

3 minuten leestijd

GORCUM - Economische levensvatbaarheid op langere termijn is de reden dat het Nieuwsblad voor het Land van Heusden en Altena o 30 augustus voor het laatst verschijnt Na 116 jaar gaat het “Heusdens Nieuwsblad” dai op in het Brabants Dagblad.

Hoofdredacteur B. Cattel van het nieuwsblad wil niet spreken van een einde. „Het betaalde nieuwsblad houdt op te bestaan in zijn huidige vorm”. Per 30 augustus verschijnt er een Brabants Dagblad met daarin een editie -de elfde van die krant- voor het Land van Heusden en Altena.

Een deel van de 6500 abonnees van het huidige Heusdens Nieuwsblad heeft volgens Cattel teleurgesteld gereageerd op het verlies van hun lijfblad, dat één keer per week verschijnt. „Het is een monument dat al 116 jaar bestaat. Het is niet weg te denken is in deze streek”. Toch krijgen steeds meer lezers begrip voor de situatie. Cattel: „Daar doen we door middel van voorlichting alles aan. De abonnees’zien in dat ze veel voor hun nieuwsblad terugkrijgen”.

Het Brabants Dagblad voor het Land van Heusden en Altena bevat straks ook economisch, binnenlands en buitenlands nieuws. De krant wordt dus een concurrent van de landelijk dagbladen in dié regio. Cattel: „Dat klopt. Wij mikken op lezers van De Telegraaf en het Algemeen Dagblad”. Veel hoop dat abonnees van het Reformatorisch Dagblad hun abonnement opzeggen ten gunste van het nieuwe Brabants Dagblad heeft hij niet. „Die mensen hebben toch een speciale binding met dat blad”.

Hoeveel van de huidige 6500 abonnees van het Heusdens Nieuwsblad de overstap wel zullen maken, durft Cattel niet te zeggen. „Ik ben geen marketeer. Maar onderzoek heeft uitgewezen dat er een markt is. Een dergelijke ingrijpende beslissing wordt niet genomen in de waan van de dag”. Pas in de loop van september, als het kwartaal afloopt, valt er meer te melden over aantallen abonnees.

De vorige eigenaar van het Heusdens Nieuwsblad, Wegener, zag geen kans er een volwaardig regionaal dagblad van te maken. Volgens Cattel ligt dat aan het feit dat het Land van Heusden en Altena tegen de grens van het Wegener-gebied aanligt. „Het Brabants Dagblad zit toch dichterbij en heeft dus meer kans van slagen”.

Uitstervend mediumtype

De financiële positie van het nieuwsblad is volgens de hoofdredacteur niet van dien aard dat het opzetten van een compleet nieuwe krant noodzakelijk was. „Maar het betaalde nieuwsblad is een uitstervend mediumtype. Daar bestaan er nog zestig van. Op langere termijn zouden we het ongetwijfeld moeilijk krijgen”.

De huidige redactie van het nieuwsblad verhuist van Gorcum naar Werkendam. De vier journalisten krijgen hulp van drie collega’s van het Brabants Dagblad voor het vullen van de eigen editie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 16 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

“Heusdens Nieuwsbladt verdwijnt na 116 jaar

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 16 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken