Bekijk het origineel

Thais kabinet krijgt twee ervaren krachten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Thais kabinet krijgt twee ervaren krachten

Wijzigingen stellen investeerders teleur

2 minuten leestijd

BANGKOK (KRF/RTR/DPA) - De premier van Thailand, Chavalit Yongchaiyuch, heeft gisteren twee ervaren krachiten op belangrijke posten in zijn Isabinet gezet. Met de wijzigingen denkt de rogering de huidige economische crisis in het land te lijf te kunnen. De ingrepen, die tevens bedoeld waren om zijn achteruithollende populariteit weer op te vijzelen, stelden investeerders echter teleur.

Verantwoordelijk voor het financiële en monetaire beleid wordt de conservatieve econoom Virabongsa Ramangkura, die een hoog aanzien geniet. Voorheen was hij al eens minister van financiën. Ook heeft hij op de loonlijst van het Internationaal Monetair Fonds gestaan. De nieuwe bewindsman wordt tevens een van de vice-premiers.

De telecomondernemer Thaksin Shinawatra krijgt de zeggenschap over algemene economische aangelegenheden, waaronder handel, privatisering en infrastructuur. Ook hij wordt vice-premier. De huidige minister van financiën, Thanong Bidaya, blijft aan. Verder nam de premier twee nieuwe onderministers voor onderwijs en een voor industrie in zijn regering op.

Bij elkaar moesten tien ministers hun post verlaten. Vier van hen kregen evenwel een andere functie binnen het kabinet, terwijl een vijfde wel zijn ministerspost verloor, maar als vice-premier mag doorgaan.

Aandelenkoersen

Op de financiële markten werden de wijzigingen weinig enthousiast begroet. Beleggers hadden meer ingrepen verwacht. Op de effectenbeurs van Bangkok gingen de aandelenkoersen dan ook omlaag.

„Een duidelijke verbetering kan ik niet ontdekken. De wijzigingen kunnen het imago van de regering alleen op korte termijn oppoetsen”, verklaarde een effectenhandelaar.

Als gevolg van de fikse koersdaling van de baht de afgelopen weken, verkeert Thailand momenteel in een zware crisis. Onlangs schoten het IMF en tal van donorlanden uit de regio met kredieten van in totaal 16 miljard dollar té hulp. Dat betekende de grootste reddingsoperatie na Mexico. Het MiddenAmerikaanse land werd twee jaar geleden getroffen door een crisis die zijn oorsprong eveneens vond in een snelle koersdaling van de nationale munteenheid.

Naar verwachting zal de economie van Thailand dit jaar met 2,5 a 3,0 procent toenemen. Dat komt neer op het laagste peil sinds het begin van de jaren zestig.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 16 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Thais kabinet krijgt twee ervaren krachten

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 16 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken