Bekijk het origineel

„Vermiste soldaten in Damascus begraven’

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

„Vermiste soldaten in Damascus begraven’

Omstreden Syrië-bezoek Knesset-delegatie

3 minuten leestijd

JERUZALEM - Na een bezodi van Israëfeche Knesset-leden aan Syrië steken geruchten weer de kop over drie sinds 1982vermiste Israeliche soldaten. Zij zouden in Damascus liggen begraven. Yona Baumel, de vader van de vermiste Zacfaaria Baumel, is niet onder de indruk van het laatste nieuws over zijn zoem. „Er bestaat heel veel desinfonnatié”, zei hij dooderdag voor de Israelische radio radia

Hij gaf een reactie op het bericht dat Knesset-lid Sallah Tarif (Arbeiderspartij) gisteren uit Damascus meebracht dat de drie soldaten Zacharia Baumel, Zvi Feldman en Yehuda Katz op de joodse begraafplaats in Damascus liggen begraven. Tarif merkte wel op dat het geen officieel bericht betrof. Hij zal minister Jitschak Mordechai (Defensie) erover inlichten.

Volgens Baumel doet het verhaal dat de drie sinds de in 1982 gestreden tankslag van Sultan Yacoub vermiste IsraëUsche soldaten in Damascus zijn begraven al sinds 1983 de ronde. Het Rode Kruis heeft er destijds een onderzoek naar ingesteld. Het bleek dat de drie graven van Arabieren zijn en een graf van een joodse soldaat. De joodse soldaat is later in de Israëlische plaats HoIon begraven. Baumel zegt over genoeg informatie te beschikken om te weten dat de drie soldaten of althans een of twee van hen in leven zijn en in Libanon worden vastgehouden.

Gisteren bracht Tarif samen met zijn coUega-Knesset-lid Taleb A-Sanaa van de Democratische Arabische Partij een bezoek aan de joodse wijk in de Syrische hoofdstad Damascus. Daar hadden ze een gesprek met het hoofd van de joodse gemeenschap, Yousef Jajati. Jajati gaf de parlementariërs een brief mee voor de Israëlische premier Benjamin Netanjahoe, met de oproep „vrede te sluiten met Syrië en de Arabische wereld en de Palestijnen, een volk dat wil leven”. De joodse gemeenschap in Damascus bestaat uit tussen de honderd en tweehonderd personen.

Velen betuigden bij het bezoek hun steun aan de Syrische eis dat Israël de in 1967 veroverde Golan-hoogvlakte aan Syrië teruggeeft. Premier Netanjahoe lijkt hiertoe echter vooralsnog niet bereid.

Stof

Volgens berichten in de Israëlisfche media weigerde de Syrische president, Hafez al-Assad, een brief aan te nemen die de leider van de Arbeiderspartij, Ehud Barak, Tarif had meegegeven. Tarif weigerde gisteren in bijzonderheden te treden. Wat volgens hem belangrijk is, is dat de Syrische leider vrede met Israël wil.

“Het bezoek van de delegatie van Israëlische Arabische Knesset-leden heeftin Israël veel stof doen opwaaien. De opmerking van Wahab Darashe (Democratische Arabische Partij) dat de Palestijnse vluchtelingen volledige recht van terugkeer moeten hebben, heeft kritiek ontlokt van zowel rechtse als hnkse parlementariërs. Zijn partijgenoot Taleb A-Sanaa zei zelfs te hopen dat de Syriers „alle volgende oorlogen winnen”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 16 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

„Vermiste soldaten in Damascus begraven’

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 16 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken