Bekijk het origineel

Overleg over Cyprus zonder succes

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Overleg over Cyprus zonder succes

2 minuten leestijd

GUON/MONTREUX (RTR/AFP) - De ondertiandelingen tussen de GrieksCypriotiscfae president Glafcos Clerides en de Turks-Cypriotische leider Rauf Denktash zijn stèren zonder resultaat geschorst

Bij de gesprekken in een afgelegen hotel in het dorp GUon vlak bij het Zwitserse Montreux is niet eens overeensteimning bereikt over een datum voor een volgende onderhandelingsronde.

Clerides dreigde na afloop dat de Grieks-Cyprioten zich terugtrekken uit de onderhandeUngen met de Turks-Cyprioten als de onderhandelingen over toetreding tot de EU niet zoals gepland begin volgend jaar van start gaan. Denktash wil juist niet meer meedoen aan het vredesproces als die onderhandelingen wél van start gaan.

Denktash zei dat de Grieks-Cyprioten de gesprekken blokkeren door de soevereiniteit van de Turks-Cypriotische republiek niet te erkennen. Hij beschuldigde de EU ervan een „bom” te heb ben geplaatst onder het vredesproces door toetredingsonderhandelingen aan te bieden aan de Grieks-Cypriotische regering, die door de internationale gemeenschap met uitzondering van Turkije wordt erkend als vertegenwoordiger van heel Cyprus.

Beide partijen hebben elkaar eerder ervan beschuldigd een overeenkomst te blokkeren en sinds meer dan twintig jaar op dezelfde standpunten te blijven hameren. Clerides zei dat daarin ook tijdens de vijfdaagse gesprekken in Zwitserland geen verandering is gekomen. Denstash zei dat de gesprekken in een impasse zijn geraakt.

Diplomaten vrezen dat het eiland in het oosten van de Middellandse Zee verdeelder raakt dan ooit als de gesprekken falen, terwijl beide partijen in een bewapeningswedloop zijn verwikkeld. Cyprus is verdeeld sinds Turkije in 1974 het noorden van het eiland binnenviel. Dit gebeurde in een reactie op een staatsgreep tegen aartsbischop-president Makarios die door de militaire junta in Athene was aangezwengeld.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 16 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Overleg over Cyprus zonder succes

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 16 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken