Bekijk het origineel

„Castro wilde duizend raketten tijdens crisis”

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

„Castro wilde duizend raketten tijdens crisis”

Le Monde publiceert geheim materiaal

2 minuten leestijd

PARIJS (AP) - De Cubaanse president Fidel Castro zag de Sowjetraketten die Moskou begin jaren zestig op zijn eiland installeerde als een soort superwapen om de Amerikanen van zich af te houden. Hij vroeg Moskou in eerste instantie om zeker duizend voor nucleaire ladingen geschikte raketten en was kwaad dat de Sowjet-Unie er maar veertig wilde installeren.

Dit blijkt uit gisteren door de Franse krant Le Monde gepubhceerde Amerikaanse geheime documenten over de Cuba-crisis in 1962, die de wereld op de rand van een nucleaire oorlog bracht.

Nadat de Sowjet-Unie de blufronde met de Verenigde Staten had verloren en de raketten op Cuba weghaalde, probeerde Castro tevergeefs Moskou op andere gedachten te brengen. Hij toonde zich bereid Cuba op te offeren. „We wisten dat we het spel der doden zouden spelen en we waren vastbesloten dat spel te spelen”, aldus Castro in een geheime toespraak voor het Centraal Comité van de communistische partij in 1968, waar hij de crisis besprak.

De door Le Monde gepubliceerde documenten bevatten naast Castro’s zienswijze van de crisis tevens open baar gemaakte opnames van gesprekken die de toenmalige Amerikaanse president John F. Kennedy voerde met zijn adviseurs. Le Monde kreeg de documenten van de Franse academicus Vincent Touze.

Grappen

Volgens Castro reageerde zijn land kalm op de crisis en werden er zelfs grappen gemaakt. „We namen het idee dat we van de aardbodem konden verdwijnen niet licht op. Het was een zeer interessante zaak omdat we in het voorvertrek van de holocaust zaten en we grappen maakten”, aldus Castro volgens de documenten.

De Cuba-crisis begon op 22 oktober 1962 nadat Kennedy bekend had gemaakt dat de Sowjet-Unie kemraketten op Cuba had geplaatst. Na dagen van een zeer gespannen situatie, een Amerikaanse marineblokkade van Cuba en dreigementen aan het adres van Moskou besloot Sowjet-president Nikita Chroesjtsjov de wapens terug te trekken. Castro was het daar niet mee eens, hoewel hij weinig zeggenschap over de situatie had. „We verdedigden deze raketten met heel ons hart. Voor de eerste keer vochten we op bijna gelijke voet met een vijand die ons aanhoudend bedreigde en provoceerde”, zei Castro voor het Centraal Comité.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 16 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

„Castro wilde duizend raketten tijdens crisis”

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 16 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken