Bekijk het origineel

Testmethode voor eierstokkanker

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Testmethode voor eierstokkanker

2 minuten leestijd

LONDEN (ANP) - Britse onderzoekers van de Cancer Research Campai (CRC) hebben een testmethode ontwikkeld om eierstokkanker in een vroeg stadium op te sporen, als behandeling nog mogelijk is. Het gaat om echografisch meten van de omvang van de eierstokken en bloedonderzoek naar een eiwit dat door de kanker wordt geproduceerd.

Ze hebben goede hoop dat ze de methode zo kunnen verfijnen dat die toepasbaar is voor bevolkingsonderzoek, zoals dat naar borst- en baarmoederhalskanker.

In het daglad The Guardian zegt onderzoeker dr. lan Jacobs van ’ St. Bartholomew’s Hospital in Londen, die de twee onderzoeken begeleidt, dat vroegtijdige ontdekking van de ziekte via bevolkingsonderzoek de overlevingskans flink zal laten stijgen.

Omdat er momenteel geen grootschalig onderzoek naar eierstokkanker mogelijk is, komen vrouwen er niet achter dat ze de ziekte hebben omdat die in het eerste stadium nauwelijks klachten: geeft. Als de ziekte eenmaal is ontdekt, is de overlevingskans gering. De meeste patiëntes leven na vijfjaar niet meer. In Groot-Brittannië overlijden ieder jaar 4000 vrouwen aan eierstokkanker, in Nederland 1200. Behandeling met kankerremmende middelen als Taxol, Taxotere of Yewtaxan werkt niet genezend, maar levensverlengend.

In Groot-Brittannië gaan nu twee grote onderzoeken van start om erachter te komen of de testmethode levens kan redden. In november begint een onderzoek onder drieduizend vrouwen bij wie in de familie eierstokkanker voorkomt. Zij worden vijf jaar lang ieder jaar onderzocht met echografie en, bloedtests. Het tweede onderzoek, dat; zeven jaar gaat duren, omvat 120.000’ vrouwen die niet zo’n voorgeschiedenis hebben. De helft van deze vrouwen wordt jaariijks onderzocht, de andere: helft niet.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 18 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Testmethode voor eierstokkanker

Bekijk de hele uitgave van maandag 18 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken