Bekijk het origineel

Gouden Zoen voor Karlijn Stoffels

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Gouden Zoen voor Karlijn Stoffels

Mirjam (15): „Dingen die je zelf nooit meemaakt, kun je in een boek beleven”

3 minuten leestijd

AMSTERDAM - VrijwüUg zijn ze aan het lezen geslagen, in him vakantie. Nu zitten ze met z’n elven op een rij in het Amsterdamse gebouw De Rode Hoed, allemaal met hetzelfde boek op schoot. “Mosje en Reizele”. Wat ze ervan vinden? Leuk, mooi, spannend en soms een beetje zielig. Maar over één ding zijn ze het eens: de schrijfster Karlijn Stoffels heeft haar Gouden Zoen verdiend.

Jongeren tussen de twaalf en vijftien moeten meer gaan lezen, vindt de stichting die propaganda maakt voor het Nederlandse boek (CPNB). Daarom is er een nieuwe jeugdboekenprijs ingesteld: de Gouden Zoen, speciaal voor schrijvers die zich richten op deze lezersgroep. Donderdag is hij voor het eerst uitgereikt. Hoe de prijs aan zijn bijzondere naam komt? De organisatie heeft er diep over nagedacht: „Als iemand iets buitengewoons presteert, zeg je: „Een tien met een griffel en een zoen van de juffrouw””. Griffels worden er al jaren uitgedeeld aan schrijvers van de beste kinderboeken. De Zoenen zijn pas sinds vorige week verkrijgbaar.

Weeshuis

Zilveren Zoenen kregen de schrijvers Sylvia Waugh, die speciaal uit Engeland was overgekomen, en Ted van Lieshout. Karüjn Stoffels won de Gouden Zoen met haar eerste boek “Mosje en Reizele”. Het gaat over twee joodse kinderen in een Pools weeshuis, aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. „ Je ziet in gedachten helemaal voor je hoe het in dat weeshuis was”, zegt Marloes (15). „Maar ik vind het grappig dat iedere lezer iets anders ziet”.

De enige kritiek die de jongeren op het boek hebben is dat het taalgebruik soms een beetje moeilijk is. Er komen nameüjk nogal wat joodse woorden in voor Op de taal van Karlijn Stoffels is trouwens nog wel iets anders aan te merken: de hoofdpersoon van het boek laat de nodige grove scheldwoorden en zelfs vloeken uit zijn mond vallen. Ook zijn ‘avonturen’ met het meisje Kasia doen afbreuk aan het verhaal, dat op zichzelf heel mooi is.

De jiuy voor de jeugdboekenprijs bestond uit volwassen boekenliefhebbers. Maar wat vinden jongeren er zelf van? Vorige week ging de Jonge Jury van start. De meeste bibüotheken en tien procent van alle middelbare scholen werken eraan mee. Tieners tussen de twaalf en vijftien kunnen tot 31 januari het mooiste jeugdboek kiezen. Ze moeten daarvoor hun vijf favorieten op een formulier invullen. Elk boek uit 1995 of 1996 komt in aanmerking.

Eigen stem

,Meedoen!” zegt Anneke van de Krans van het Christehjk Lektuur Kontakt. „Ook christeüjke jeugdboeken verdienen de aandacht. Als je de kans hebt om je eigen stem te laten horen, moet je die kans grijpen. Soms heeft het écht resultaat. Wij hadden bijvoorbeeld gevraagd of de Groot Nieuws Bijbel op de hjst met aanbevolen boeken gezet kon worden. Nu zie je dat een jongen in het tijdschrift voor jeugdüteratuur juist die Bijbel tot zijn vier ‘favorieten’ rekent. Ik hoorde dat hij hem helemaal gelezen had en er erg enthousiast over was”.

De in Amsterdam aanwezige “jongeren weten nog niet of ze meedoen aan de Jonge Jury, ook al draagt Daan (13) alvast de button met “Vote for the best!” Wel houden ze allemaal veel van lezen. „Het is leuk om de gedachten van een ander te leren kennen”, zegt Daan. Mirjam (15) is het daarmee eens: „Dingen die je zelf nooit meemaakt, kun je in een boek beleven. Dat is het leuke van lezen”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 18 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Gouden Zoen voor Karlijn Stoffels

Bekijk de hele uitgave van maandag 18 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken