Bekijk het origineel

Bejaarde dames protesteren tegen onrecht ex-DDR

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Bejaarde dames protesteren tegen onrecht ex-DDR

2 minuten leestijd

BERLIJN (ANP) - Met klapstoeltjes zijn de 90-jarige Kate Niemann en de SS-jarige Charlotte Hildebrandt naar de plek getrokken waar ooit hun huizen stonden. Die moesten in augustus 1961 wijken voor de bouw van de Beriijnse Muur.

De grond waarop de gesloopte huizen stonden, werd door de DDR in beslag genomen. Na de hereniging en de sloop van de Muur hield de regering in Bonn de waardevolle grond in hartje Berlijn gewoon in haar bezit.

„De federale regering weigert ook in het zevende jaar ‘van de eenheid onze grond terug te geven”, zegt Hildebrandt in de krant Welt am Sonntag. „Wij moeten onze eigen grond voor 25 procent van de marktwaarde terugkopen. Dit is schrijnend onrecht”.

De dames protesteerden afgelopen week met leuzen als „Rechtsstaat, wordt wakker!” en „Ook al is de Muur gauw vergeten, het land van de Muur wil Waigel eten!”. Waigel is de minister van financiën wiens staatskas profiteert van de waardestijging van de grond in Berlijn, waar nieuwe regeringsgebouwen verrijzen en zich veel bedrijven vestigen.

De dames willen tot het federale constitutionele hof gaan om het DDR-onrecht ongedaan te maken. Hildebrandt heeft al een ton besteed aan advocaten en proceskosten. Zij vreest dat ze zal overlijden voordat de staat de rechtszaak verliest. De zoons van de twee dames. Curt Horst Niemann (65) en Joachim Hildebrandt (60), zijn echter vastbesloten de strijd voort te zetten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 18 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Bejaarde dames protesteren tegen onrecht ex-DDR

Bekijk de hele uitgave van maandag 18 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken