Bekijk het origineel

„Noord-Korea wacht weer mislukte oogst”

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

„Noord-Korea wacht weer mislukte oogst”

Functionaris Rode Kruis na bezoek:

2 minuten leestijd

PEKING (AP) - Noord-Korea wordt nog altijd dermate geteisterd door droogte dat dit jaar mogelijk slechts een achtste van de gebruikelijke hoeveelheid zal kunnen worden geoogst, aldus een functionaris van het Rode Kruis, na tien dagen in het land te hebben rondgekeken.

„De graanoogst hebben ze al afgeschreven”, zei Jon Valfelss gisteren in Peking, waar hij zaterdag vanuit Noord-Korea arriveerde.

Daarnaast loopt de rijstoogst groot gevaar, aldus Valfelss. Boeren hebben de opdracht gekregen afwateringskanalen op hun rijstvelden aan te leggen, omdat verwacht wordt dat de zo lang aanhoudende droogteperiode later deze maand zal worden gevolgd door een lange periode van niet-aflatende regen.

Noord-Korea krijgt voor het derde achtereenvolgende jaar te maken met een ongekend magere oogst. De grotendeels mislukte oogsten van 1995 en 1996 hebben al tot hongersnood in het geïsoleerde land geleid en het bewind, geheel tegen de traditie in, genoopt voedselhulp van buitenaf te accepteren.

Ook als de oogst dit jaar wel goedzou zijnwaar de Noord-Koreaanse leiders vurig op hebben gehoopt- heeft het land, om het tot oktober uit te houden, zeker 800.000 ton voedselhulp nodig, is door VN-organisaties berekend.

Graanhalmen

Valfelss zei dat in de provincie Hwangju, waar zich de vruchtbaarste grond van Noord-Korea bevindt, negen van de tien waterreservoirs droog staan. De boeren in Hwangju zijn bezig de volkomen verdroogde graanhalmen uit de grond te halen om eerder te kunnen beginnen met het telen van najaarsgroenten als kool en sojabonen.

Volgens officiële Noord-Koreaanse cijfers is 37 procent van de kinderen ondervoed. Valfelss zei van artsen gehoord te hebben dat veel kinderen zo lang veel te weinig voedsel binnen hebben gekregen dat, ook als zij op korte termijn wel weer goed gevoed zouden worden, hun groeiachterstand en de schade aan hun geestelijke ontwikkeling niet meer weg te werken zullen zijn.

„Er zijn kinderen van drie die hun hele leven niet genoeg te eten hebben gehad. Dat is een hele generatie”, aldus Valfelss.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 18 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

„Noord-Korea wacht weer mislukte oogst”

Bekijk de hele uitgave van maandag 18 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken