Bekijk het origineel

Lege koffiemokken en een pot stiften

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Lege koffiemokken en een pot stiften

„Zes weken werken op een camping is ook een beetje vakantie vieren”

6 minuten leestijd

Dinsdagavond, zeven uur. Van alle kanten komen campinggasten -met of zonder klapstoeltjeaangesneld. Kinderen, maar ook ouders, opa’s, oma’s, tantes en ooms. De voorstelling van Ed Kroket en Iet Parkiet op camping Bergzicht in Ommen is bij veel kampeerders mateloos populair. Erwin Plas en letse Medema hebben er een leuk vakantiebaantje aan. Baantje? Of is het vakantie?

De stiften zitten in potten, een bal, wat pylonen en verkleedkleren liggen op de grond. Koffiemokken staan -nog niet schoongemaaktop tafel. Het RD hangt pontificaal over de leuning van een stoel. Zeven vakantiewerkers van de christelijke camping brengen de nachten tijdens hun vrije weken in een kampeerboerderij door. Vier van hen zitten in het re creatieteam, de anderen werken in de kantine of op het terrein.

Volleybal

„Vind je het erg als ik alvast ga?” vraagt er een die zonet van het voUeybalveld was ‘geplukt’. Hanneke zal deze avond nog tijdens een aantal wedstrijden fluiten. Een ander vertrekt na tien minuten. Hij maakt nog een ritje op de trekker Miranda staat vanavond in de kantine.

„Hoe je moet zijn voor een baantje op een camping? Flexibel!” zeggen de nog aanwezigen. „Van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat probeer je de mensen op de camping te vermaken. En dan gaat alles niet altijd precies zoals je het gepland had”, vertelt een recreatieteamlid. Hester: „Als er vlak voor een volleybaltoernooi een team zich afmeldt, heb je een probleem. Dan moet je als een speer een nieuw schema in elkaar draaien. Je leert dat je alles tot in de puntjes moet organiseren. Doe je dat niet, dan loop je vanzeff tegen de lamp. Ieder vergeten kleinigheidje kan de activiteit laten mislukken”.

Stress

,J3at is de stress van dit soort vakantiebanen”, gaat Erwin verder Hij zette vier jaar geleden met letse de activiteiten op de camping op. „De campingbaas was een kennis van ons uit Groningen. Toen hij dit bedrijf overnam, mochten wij de gasten gaan vermaken, mede omdat we beiden een opleiding hadden waarin we creatief bezig waren; Erwin volgde de opleiding voor grafische vormgeving en ik deed sociaal pedagogische hulpverlening. We moesten alles van de grond tillen”. Dat was geen gemakkelijke klus. „We hadden in de begintijd iedere dag drie activiteiten: ‘s morgens knutselen, ‘s middags een spel en ‘s avonds een fietstocht. Dat was alles. We draaien nu vooral op ervaring. De lijst ziet er heel wat spannender uit”. Dat betekent ook dat niet iedereen over elk onderdeel even enthousiast zal zijn.

ledere campinggast krijgt het activiteitenschema bij aankomst mee. De bezigheden variëren van een feestmiddag voor kinderen tot zandkastelen bouwen voor volwassenen. Een meer inhoudeUjk programmapunt is alleen op zondagavond te vinden, bijvoorbeeld een samenzang. De „neutraliteit” op de andere

Dagen blijkt bewust. Erwin: „JEr komen hier voornamelijk christelijke mensen. We hoeven dus geen evangeUsatieprogramma in elkaar te draaien. Aan de andere kant komen de gasten uit verschillende kerken. Organiseer daar maar eens een inhoudelijke activiteit voor. Vreselijk moeiUjk!”

Eigen taak

De vier recreatieteamleden heb ben een eigen taak. „T)aar is nooit over gepraat. Dat gaat gewoon zo”, zegt Hester „Zet mij niet als Ed Kroket voor al die mensen. Vreseüjk. Ik regel liever dingen, zorg vaak samen met Gerben voor de kinderactiviteiten die ‘s morgens worden gehouden. Ook het werk met volwassenen vind ik leuk”.

De positieve kant van hun werk vinden ze bijna allemaal de omgang met de gasten en de zelfstandigheid, letse: „JIier ben je zo’n beetje eigeh baas. Je verzint alles zelf, je bedenkt alles zelf en werkt alles zelf uit. Tijdens mijn dagelijks werk als klassenassis tent is dat heel anders”.

Rikus brengt zijn nachten ook in de kampeerboerderij door, maar ziet zijn dag weer geheel anders gevuld. „De ben een soort manusje van alles. Vaak ben ik op het terrein te vinden: grasmaaien. Een andere keer maak ik toiletunits schoon. Als er iets moet gebeuren, ben ik van de partij”.

In tegenstelling tot het recreatieteam heeft hij vrij vaste werktijden. „De begin ‘s morgens om half negen en stop ‘s middag om half zes”. Hester: „Wij werken juist vaak ‘s avonds. Er is altijd wel wat te doen”

Rikus zit nog op de havo. Later wil hij leraar worden. „De vind het schitterend dat hier al die kinderen om je heen lopen. Vaak geven zij de leukste reacties”.

Humeurig

Het werken met het campingpubliek heeft voordelen. „Ze zijn allemaal in vakantiestemming. Ouders zijn je al heel dankbaar wanneer je de kinderen bezighoudt of de wc voor ze schoonmaakt”. Maar soms gaat die vlieger volgens Erwin niet op. „Mensen kunnen ook knap humeurig zijn als er iets niet helemaal naar hun zin gaat, bijvoorbeeld als ze te laat zijn met het opgeven voor een bepaalde activiteit. Je probeert dat dan weer netjes op te lossen. Het gaat erom dat de mensen een fijne vakantie hebben”.

Een paar dagen terug stortregende het. „Op zo’n moment zit je meteen met je handen in je haar. De meeste activiteiten houden we buiten. Waar laat je anders 120 kinderen?” Uiteindelijk vonden ze een plaats in de kampeerboerderij. „We hadden alle tafels en stoelen aan de kant geschoven. Maar ideaal is het natuurlijk niet”, vertelt Hester

Erwin: „Op zo’n moment moetje waken voor de orde. Omdat de kinderen zo dicht bij elkaar zitten, beginnen ze snel aan elkaar teplukken”. Andere ordeproblemen zijn er niet. „De gasten zien onsecht als leiding. Ze zijn blij dat ertijdens de vakantie iets te doen is waar ze zelf niets voor hoeven teorganiseren. Soms vragen we of ouders bij een bepaalde activiteitwillen helpen. Dat is bijvoorbeeldhet geval wanneer we met de kin- deren gaan knutselen. Het is heel moeilijk om daar mensen voor te vinden. Maar ja, dat is hun goed recht. Het is hun vakantie”. ;

Naar huis ‘

Zeven jongeren overnachten in de kampeerboerderij die op het terrein staat. Gerton gaat ‘s avonds naar huis. Zo houden de vakantiewerkers het weken uit. „JIet werken op de camping is eigenlijk ook een beetje vakantie”, vinden ze allemaal. Erwin: „Het is wel belangrijk dat we ieder weekend naar huis gaan. Anders houd je het niet vol. Je bent op die manier even uit hetcampingwereldje, je tankt weer bij”. Hester: „Wanneer je zou blijven, doen de gasten het hele weekend een beroepop je en blijf je werken. Er is altijd wel iets te doen”.

Dit is het zesde en laatste deel in een serie over opmerkelijke vakan-tiebaantjes.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 18 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Lege koffiemokken en een pot stiften

Bekijk de hele uitgave van maandag 18 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken