Bekijk het origineel

Indonesiërs vieren 52 jaar onafhankelijkheid

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Indonesiërs vieren 52 jaar onafhankelijkheid

Feestelijkheden overschaduwd door muntcrisis

3 minuten leestijd

JAKARTA (AP) - Indonesië heeft gisteren zijn Onnfhankelijkheidsdag gevierd. De feestelijkheden werden overschaduwd door de recente scherpe waardedaling van de roepia.

Indonesië, dat de op drie na talrijkste bevolking van de wereld heeft, ver- klaarde zich 52 jaar geleden, kort na de Japanse capitulatie in de Tweede We- reldoorlog, onafhankelijk.

Honderden hoogwaardigheidsbekle- ders woonden een plechtigheid bij op het terrein van het Vrijheidspaleis in Ja- karta, waar president Soeharto een pa- rade van het invloedrijke leger afnam, Op het nabijgelegen Medan Merdeka, het Vrijheidsplein, waren duizenden feestvierders bijeengekomen.

Volgens economen zullen vele Indo- nesiërs spoedig ondervinden hoezeer de kosten van hun levensonderhoud zijn gestegen als gevolg van de dramatische val van de roepia vorige week. De val werd donderdag versneld toen de een- trale bank de waarde van de munt los- liet in de hoop een einde te maken aan aanvallen van speculanten die de waar- de van andere Zuidoost-Aziatische munten onlangs deden wegsmelten, Kenners voorspellen een verdere val van de munt deze week.

Soeharto beloofde gisteren in een toespfaak tot Hct paflemeHt het strenge economische beleid te handhaven. Hij riep bedrijven en de overheid op kri- ‘’” ‘ kijken naar hun afhankelijkheid *” buitenlandse leningen. Deze afhan- kelijkheid is sterk toegenomen in de ja- ren dat het land een explosieve econo- mische groei doormaakte. „We staan voor een nieuwe werkelijkheid”, zei Soeharto, die de 200 miljoen inwoners verzekerde dat de basis van de Indone- sische economie nog steeds goed is.

Onder degenen die voor de plechtigheid bij het paleis waren uitgenodigd bevond zich ook Megawati Soekamo- putri, de dochter van Soeharto’s voor- ganger Soekamo. Megawati is nu een van een belangrijkste tegenstanders van de regering. Nadat ze in 1996 op insti- gatie van de regering was afgezet als leidster van de oppositiepartij PDI bra- ken in juli dat jaar in Jakarta hevige rel- len uit waarbij zeker vijf doden vielen.

Megawati mocht ook niet meedoen aan de verkiezingen in mei. Bij verkie- zingsonlusten en ongelukken die ver- band hielden met de verkiezingscam- pagnes kwamen bijna driehonderd mensen om.

Opdeplek waar Soekamo in 1945 deonafliankelijkheid uitriep, hielden zo’n tweehonderd mensen gisteren een vreedzame demonstratie voor democratie. De politie hield het protest in de gaten, maar verrichtte geen arrestaties.

Amnestie

Soeharto verleende ter gelegenheid van de onafhankelijkheidsdag enkele honderden gedetineerden amnestie, maar niet aan de bekendste gevangene. de Oost-Timorese verzetsleider Xanana Gusmao. Gusmao kreeg in 1993 twintig jaar wegens zijn leiderschap van het gewapende verzet tegen Indonesië, dat de voormalige Portugese kolonie Oost Timor in 1975 bezette en een jaar later annexeerde. De Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela heeft onlangs bij Soeharto aangedrongen op vrijlating van Gusmao en op onderhandelingen met de Oost-Timorezen. Soeharto heeft nog niet op Mandela’s verzoek gereageerd.

De Verenigde Naties erkennen Indonesië niet als machthebber in Oost-Timor. De VN treden op als gastheer voor onderhandelingen over het eilanddeel tussen Indonesië en Portugal,

In het Australische Melbourne hielden gisteren meer dan honderd OostTimorezen een lawaaiige demonstratie bij het Indonesische consulaat, waar op dat moment de onafhankelijkheidsdag werd gevierd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 18 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Indonesiërs vieren 52 jaar onafhankelijkheid

Bekijk de hele uitgave van maandag 18 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken