Bekijk het origineel

Machtsstrijd in Srpska spitst zich verder toe

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Machtsstrijd in Srpska spitst zich verder toe

Positie Karadzic wankelt na overlopen politici

3 minuten leestijd

BELGRADO/BANJA LUKA (ANP/RTR/AFP) - De machtsstrijd in de Republica Srpska tieeft zich de afgelopen dagen verder toegespitst. Met het overlopen van een aantal vooraanstaande politici naar het kamp van de BosnischServische president Biljana Plavsic en het opvoeren van druk door Washington op de vpegens oorlogsmisdaden gezochte Radovan Karadzic, lijkt de positie van de laatste te wankelen.

Twee vice-premiers en zeven functionarissen van de regerende partij in de Bosnisch-Servische Republiek traden zaterdag af, uit protest tegen een uitspraak van het constitutionele hof. Dat verklaarde de ontbinding door president Plavsic van het door Karad zic’ ‘haviken’ gedomineerde parlement ongeldig. De vice-premiers Djuradj Banjac en Ostoja Kremenovic behoren volgens waarnemers tot een groeiende groep politici die eieren voor hun geld lijken te kiezen. De po litici willen niet worden meegesleurd in de volgens hen onoverkomelijke val van Karadzic.

Roep

Washington en andere westerse regeringen hebben de zijde van Plavsic gekozen, omdat zij wel zou willen meewerken aan de uitvoering van de vredesakkoorden van Dayton. Die voorzien onder meer in bestraffing van oorlogsmisdadigers door het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag.

Vanuit de VS klinkt steeds harder de roep om Karadzic op te pakken. „Zijn aanwezigheid vormt een probleem. Hij moet voor de rechter worden gebracht”, zei gisteren Clintons veiligheidsadviseur, Sandy Berger. Richard Holbrooke, de Amerikaanse gezant voor voormalig Joegoslavië, waarschuwde haviken zoals Karadzic in een interview met het Duitse weekblad Focus voor het risico om het leven te komen bij een confrontatie met SFOR-militairen.

Vorige maand hielden Britse militairen in Prijedor twee verdachten van oorlogsmisdaden aan. Een van de twee werd gedood toen hij probeerde „te vluchten en daarbij op de militairen sdhoot.

De Sunday Times meldde dat een luchtmobiele eenheid van de NAVO in de bergen ten noorden van Pale bezig is met oefeningen om de ex-president in te rekenen. Volgens het blad gaat het om Franse, Britse en Amerikaanse militairen, die Karadzic gaan overmeesteren, ondanks dat de oudpresident bescherming geniet van een politiegarde van een paar duizend man.

Bezetting

Gisteren imponeerde de NAVOtroepenmacht SFOR door in Banja Luka tussenbeide te komen toen proPlavsic-eenheden het hoofdbureau bezetten en zich keerden tegen de poli tiemacht en de minister van binnenlandse zaken, Drgan Kijac, die voor Karadzic is. Met pantservoertuigen, gevechtshelikopters en scherpschutters voorkwamen de NAVO-militairen een mogelijk treffen. De speciale politieeenheid was het bureau binnengevallen omdat daar volgens haar telefoongesprekken van de president worden afgeluisterd en faxboodschappen worden onderschept. Circa 150 politiemannen betrokken vervolgens stellingen in en rondom het gebouw. Na bemiddeling van de NAVO-militairen trokken ze zich terug.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 18 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Machtsstrijd in Srpska spitst zich verder toe

Bekijk de hele uitgave van maandag 18 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken