Bekijk het origineel

Deskundigen voorzien toch geen beurskrach

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Deskundigen voorzien toch geen beurskrach

Lagere koersen zijn gezonde correctie

4 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - Maken de beurzen vandaag een echte Black Monday mee, waarbij de koersen met procenten tegelijk omlaagschieten, of zal het allemaal wel meevallen? De AEX Amsterdam Exchanges, het overkoepelend orgaan van de aandelen- en optiebeurs, rekent in ieder geval niet op bijzondere toestanden. „We krijgen signalen van de handel dat aparte ondersteunende maatragelen absoluut overbodig zijn”, verklaart de beurswoordvoerder.

Het wordt geen abnormale handelsdag, zo denkt hij. Afgelopen vrijdag expireerden op de Optiebeurs immers verschillende optiecontracten zonder al te veel grote problemen. De beurs zal zeker geen extra computers of mensen inzetten voor de komende orderstroom.

Ook andere beurswaamemers verwachten geen vuurwerk. Weliswaar zakte Wall Street afgelopen vrijdag met bijna 250 punten omlaag, maar procentueel gezien stelde de daling van ruim 3 procent niet veel voor. „Het is ook veel te hard omhooggegaan. Toen de AEX door de 900-puntengrens brak, werd er al gezegd dat dat te gek was. Nu de AEX in de afgelopen week met 10 procent is gedaald, verwacht ik wel dat iedereen even na gaat denken over de markt”. Vandaag wordt in de ogen van de deskundige zeker geen paniekdag. Vandaag wordt in de ogen van de deskundige zeker geen paniekdag.

P. de Vries, voorzitter van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), denkt wel dat er paniek kan ontstaan, maar dan vooral bij onervaren aandeelhouders, die de stukken nog maar enkeP. de Vries, voorzitter van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), denkt wel dat er paniek kan ontstaan, maar dan vooral bij onervaren aandeelhouders, die de stukken nog maar enke le maanden in hun bezit hebben. De meer ervaren belegger echter kan een daling wel hebben, zo denkt hij. De Vries verwacht niet dat de aandeelhouders vandaag verrast worden door een krach. Beursplein 5 is met een min van 10 procent in de afgelopen week al hard achteruitgegaan, zeker vergeleken met zijn Europese collega’s. De Vries ziet de koersen vandaag met nog eens 1 of 2 procent achteruitgaan. Afgelopen vrijdag zakten de Nederlandse fondsen op Wall Street ook maar met 1 procent. „Philips kwam omgerekend uit op ƒ 146, tegenover een slot op Beursplein 5 van ƒ 147,60, terwijl Koninklijke Olie in Amerika de markt verliet op ƒ 101 tegenover ƒ 102,50 hier”. le maanden in hun bezit hebben. De meer ervaren belegger echter kan een daling wel hebben, zo denkt hij. De Vries verwacht niet dat de aandeelhouders vandaag verrast worden door een krach. Beursplein 5 is met een min van 10 procent in de afgelopen week al hard achteruitgegaan, zeker vergeleken met zijn Europese collega’s. De Vries ziet de koersen vandaag met nog eens 1 of 2 procent achteruitgaan. Afgelopen vrijdag zakten de Nederlandse fondsen op Wall Street ook maar met 1 procent. „Philips kwam omgerekend uit op ƒ 146, tegenover een slot op Beursplein 5 van ƒ 147,60, terwijl Koninklijke Olie in Amerika de markt verliet op ƒ 101 tegenover ƒ 102,50 hier”.

Hoe sterk de daling zal zijn, is er ook van afhankelijk of er wel voldoende kopers opduiken die de fondsen tegen lagere koersen uit de markt willen nemen. „De vraag is of er belangrijke vraag zal ontstaan. Aan de andere kant waren er in de afgelopen week ook niet veel verkopers”, tekent De Vries aan. Hoe sterk de daling zal zijn, is er ook van afhankelijk of er wel voldoende kopers opduiken die de fondsen tegen lagere koersen uit de markt willen nemen. „De vraag is of er belangrijke vraag zal ontstaan. Aan de andere kant waren er in de afgelopen week ook niet veel verkopers”, tekent De Vries aan.

Overspannen

De correctie van afgelopen week vindt hij heel gezond. Langetermijnbeleggers krijgen op die manier weer toegang tot goedkopere stukken. De markt oogt in zijn ogen al enige weken niet gezond door steeds maar weer rond de 1000-puntengrens te schommelen „Het is toch te gek dat sommige bankanalisten voorspellen dat de AEX aan het eind van het jaar op een niveau van 900 punten zal uitkomen. Dat geeft duidelijk aan dat de markt de afgelopen tijd-overspannen was. Op zo’n moment ontstaat er een gevaarlijke basis”. De correctie van afgelopen week vindt hij heel gezond. Langetermijnbeleggers krijgen op die manier weer toegang tot goedkopere stukken. De markt oogt in zijn ogen al enige weken niet gezond door steeds maar weer rond de 1000-puntengrens te schommelen „Het is toch te gek dat sommige bankanalisten voorspellen dat de AEX aan het eind van het jaar op een niveau van 900 punten zal uitkomen. Dat geeft duidelijk aan dat de markt de afgelopen tijd-overspannen was. Op zo’n moment ontstaat er een gevaarlijke basis”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 18 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Deskundigen voorzien toch geen beurskrach

Bekijk de hele uitgave van maandag 18 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken