Bekijk het origineel

Vergrijzing remt groei economie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Vergrijzing remt groei economie

2 minuten leestijd

LONDEN (RTR) - De vergrijzende bevolking van West-Europa zal de komende tientallen jaren steeds meer gaan sparen voor de oude dag. Doordat dat geld niet wordt uitgegeven, ontstaat een rem op de economische groei. Het effect zal waarschijnlijk het grootst zijn in Nedeiiand, Duitsland, ItaUë en Spanje.

Dat voorspelt Lloyd’s Bank in een vandaag gepubliceerde studie. De Britse bank voorziet als gevolg van de drang tot sparen een langdurige periode met trage economische groei, grote werkloosheid en lage inflatie- en renteniveaus.

Over tien jaar zal de leeftijdscategorie van 50 tot 64 jaar de grootste bevolkingsgroep in Europa vormen. Het wordt dan steeds moeilijker de slinkende groep werkenden voldoende geld te laten opbrengen voor pensioenen. Dat vooruitzicht zal mensen ertoe brengen zelf financiële voorzieningen te treffen.

Volgens econoom Patrick Foley van Lloyd’s Bank zullen Groot-Brittannië en Frankrijk de minste problemen hebben. „Groot-Brittannië heeft een relatief sterk pensioenstelsel en de verhouding tussen de aantallen werkenden en gepensioneerden zal daar op termijn gunstiger zijn”.

Rond 2035 zal er een ommekeer komen. De gepensioneerden gaan dan de grootste bevolkingsgroep vormen. Ze zullen forse bedragen aan spaarcenten opnemen, waardoor de spaarquote dramatisch omlaaggaat, de bestedingen groeien en vermoedelijk een eind komt aan een tijdperk van lage inflatie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 18 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Vergrijzing remt groei economie

Bekijk de hele uitgave van maandag 18 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken