Bekijk het origineel

„Nederlandse politie dreigt te verloederen’

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

„Nederlandse politie dreigt te verloederen’

Brand niet gelukkig met Melkert-banen

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - De kwaliteit van de Nederiandse politie dreigt te verioederen als de organisatie aan de onderkant wordt uitgebreid met functionarissen met minder bevoegdheden. Dat zegt de scheidende korpschef van de politie Haaglanden, J. L. Brand, in een interview in de Haagsche Courant

Volgens Brand, die per 1 september als korpschef wordt opgevolgd door hoofdcommissaris J. Wiarda uit Utrecht, is de neiging ontstaan om het tekort aan blauw op straat op te vullen met mensen met minder opleiding en bevoegdheden.

Volgens Brand heeft de politie er, ondanks beloften tijdens de verkiezingen, netto eigenlijk geen enkele diender bijgekregen. Wel zijn er inmiddels duizenden Melkert-banen geschapen.

In Den Haag werken zeshonderd mensen binnen de handhavingsteams van de gemeente voor extra toezicht op straat. Dat is volgens Brand het maxi mum. „Als we nog verder zouden moeten uitbreiden, krijg je problemen met de werving van personeel. Met het huidige aantal is dat goed gegaan, maar dat gaat mis bij drieduizend mensen. Dan moet je kwaliteitseisen laten vallen”.

Nooit bedacht

Brands opvolger Wiarda vindt het scheppen van Melkert-banen bij de politie een oplossing die hij zelf nooit bedacht zou hebben, maar hij ziet ook waardevolle kanten. In het Radio I Journaal zei hij zaterdag dat Melkertbanen bij de politie de emancipatie van zwakkeren in de samenleving bevorderen. Uit onderzoek is volgens hem gebleken dat die emancipatie in eerste instantie vooral via geüniformeerde beroepen tot stand komt. Wiarda pleitte voor goede begeleiding en voor integratie. „Het moet niet langs de politie heen gaan”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 18 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

„Nederlandse politie dreigt te verloederen’

Bekijk de hele uitgave van maandag 18 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken