Bekijk het origineel

Noord-Korea start omstreden kernproject

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Noord-Korea start omstreden kernproject

Westerse delegaties wonen ceremonie bij

2 minuten leestijd

YANGHWA (RTR/AFP) - Westerse diplomaten, journalisten en Zuid-Koreaanse aannemers zijn vandaag in Noord-Korea aangekomen voor de ceremonie die de start van een omstreden kernenergieproject moet inluiden.

De internationale gemeenschap gaat twee lichtwaterreactoren bouwen in ruil voor de belofte dat de stalinistische staat zijn vermeende kernwapenprogramma bevriest en in de toekomst ontmantelt.

Vooral de Zuid-Koreaanse afgevaardigden zien in hun bezoek de mogelijkheid om iets te doen aan verzoening en het kweken van vertrouwen tussen beide landen, zei de Zuid-Koreaanse projectleider Chang Sun-sup. „Dit is een soort test om te zien of de twee Korea’s kunnen samenwerken”.

Een belangrijke organisatie in het hele project is de in 1995 opgerichte groep KEDO, waarin onder meer Zuid-Korea, de VS, Japan, Canada, Australië, Indonesië en de Europese Unie zitten. Afgesproken is dat KEDO, die de twee nieuwe kerncentrales zal financieren, Noord-Korea ook van stookolie voorziet, tot het moment dat de twee 9 miljard gulden kostende centrales gereed zijn.

Het Westen vermoedde dat NoordKorea uit zijn oude nucleaire installaties inmiddels genoeg plutonium had gewonnen om een of twee kernbommen te maken. Pyongyang zou die tegen Zuid-Korea kunnen inzetten, maar ook voor veel geld verkopen aan een ander land of een terreurorganisatie. Noord-Korea verkeert in een catastrofale economische en humanitaire situatie en heeft het geld hard nodig.

Het Westen heeft voorzorgsmaatregelen genomen om er zeker van te zijn dat Noord-Korea inderdaad zijn oude plutoniumproducerende centrales afbreekt. De nieuwe reactoren moeten over zeven tot tien jaar klaar zijn. Voordat de reactorkemen in de centrales worden gezet, moet het Agentschap Atoomenergie van de VN hebben vastgesteld dat Noord-Korea geen plutonium meer heeft of nog kan maken. „Als zij dat niet kunnen, dan hebben ze uiteindelijk niet meer dan een betonnen gebouw”, aldus een zegsman van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken.

Zuid-Koreaanse en Amerikaanse troepen begonnen intussen aan een twee weken durende gezamenlijke legeroefening, ondanks protesten van Noord-Korea.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 19 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Noord-Korea start omstreden kernproject

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 19 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken