Bekijk het origineel

Jeltsin en Maschadov eens over oplossing

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Jeltsin en Maschadov eens over oplossing

Commissie gaat dialoog leiden

3 minuten leestijd

MOSKOU (AP) - Rusland en Tsjetsjenië zijn het nc lang niet eens over de door Tsjetsjenië legeerde zel&tandigheid, maar menen belde dat de problemen door onderhandelen kunnen worden opgelost

Dat is de conclusie van een onderhoud dat de Russische president Boris Jeltsin gisteren in Moskou had met president Asian Maschadov van Tsjetsjenië.

Jeltsin zei dat een commissie wordt opgezet om de onenigheden op te lossen. „We moeten verdere stappen zetten voor de vrijheid van de Tsjetsjeense Republiek”, zei Jeltsin. Maar Rusland wil wel een zekere invloed houden in Tsjetsjenië, benadrukte de Russische president, bijvoorbeeld waar het de verdediging van de grenzen en het luchtruim betreft.

Maschadov toonde zich wat gereserveerder dan Jeltsin, maar zei dat hij en zijn regering „onze bevolking zullen bewijzen dat we het probleem met diplomatieke middelen kunnen oplossen”. De Tsjetsjeense autoriteiten toonden hun bereidheid de georganiseerde misdaad’in hun land aan te pakken door de bevrijding van een Russische tvjournaliste en twee van haar medewerkers. Het drietal stapte gisteren in de hoofdstad Grozni in een vliegtuig met bestemming Moskou. Jelena Masjoek, correspondente van de Russische NTV, en haar twee collega’s waren zondagavond bevrijd, nadat zij ruim drie maanden gevangen hadden gezeten. Drie van hun ontvoerders konden wor den opgepakt. Over de inhoud van de besprekingen tussen Maschadov en Jeltsin werd niets bekendgemaakt. Maschadov wenst van Moskou enigerlei vorm van diplomatieke erkenning voor Tsjetsjenië, nu de republiek haar aanspraak op onafhankelijkheid heeft versterkt door Rusland in de oorlog van 1994-1996 te weerstaan. Daarnaast zou hij naar verwachting aandringen op een snelle uitbetaling van herstelbetalingen door Moskou.

Bedrag

Iwan Ribkin, de secretaris van de Russische veiligheidsraad en de hoogste vertegenwoordiger van Rusland bij de onderhandelingen met Tsjetsjenië, verklaarde zaterdag dat Moskou dit jaar al 847 miljard roebel aan Tsjetsjenië heeft overgemaakt. Maschadov sprak dat voor zijn onderhoud met Jeltsin echter met nadruk tegen. Hij zei dat het totale bedrag dat Tsjetsjenië sinds begin dit jaar van Rusland heeft ontvangen „minder is dan Rusland op een enkele dag van de oorlog uitgaf aan het vernietigen van steden en dorpen met bommen en raketaanvallen”. Maschadov onderstreepte dat hij niet naar Moskou kwam om te bedelen, maar om op te eisen wat Rusland Tsjetsjenië schuldig is na het land in een woestenij te’ hebben veranderd. „Ondanks het verlies van tienduizenden levens en een volledig verwoeste republiek willen we nog steeds nauwe banden met Rusland hebben en zien we dat land als een betrouwbare partner en een goede buur die nooit met wapens in de hand naar Tsjetsjenië zal komen”, zei hij.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 19 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Jeltsin en Maschadov eens over oplossing

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 19 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken