Bekijk het origineel

Plavsic boekt succes tegenover Karadzic

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Plavsic boekt succes tegenover Karadzic

Zeker twee rechters onder druk gezet

3 minuten leestijd

BANJA LUKA (ANP) - President Havsic van de Repubfica Srpska he gisteren een nieuw succes geboekt in de machtsstrijd met de aanhang van de wegens ooricsmisdaden gezochte Radovan Karzk.

Haar politie heeft bewijzen gevonden dat zeker twee rechters van het Constitutionele Hof eind vorige week door intimidatie zijn gedwongen Plavsics ontbinding van het door Karadzic’ haviken beheerste parlement ongeldig te verklaren. De Bosnisch-Servische leider Krajisnik ‘erkende gisteren dat een van de rechters, Rosic, onder druk is gezet. Woordvoerder Simon Haselock van Bosnië-gezant Carlos Westendorp heeft dat gisteren verklaard. Berichten over mishandeling van Rosic door de geheime politie wilde Haselock niet direct bevestigen.

Van het hof spraken drie rechters zich uit voor de door de president geeiste ontbinding van het parlement en het uitschrijven van vervroegde verkiezingen. Vier kozen de zijde van Karadzic.

Illegaal

Plavsic zelf zei gisteren op een persconferentie in Banja Luka de uitspraak van’het hof als „illegaal en niet bindend” naast zich neer te leggen en door te gaan met de voorbereiding van vervroegde verkiezingen op 12 oktober.

Washington en andere westerse regeringen hebben de zijde van Plavsic gekozen, omdat zij wel zou willen meewerken aan de uitvoering van de vredesakkoorden van Dayton. Die voorzien onder meer in bestraffing van oor logsmisdadigers door het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag. Vanuit de VS klinkt steeds harder de roep om Karadzic op te pakken.

Uren geteld

De Duitse minister van buitenlandse zaken, Klaus Kinkel, sprak gisteren zelfs de verwachting uit dat „de uren van Karadzic zijn geteld”. In een vraaggesprek met een Duits radiostation noemde hij het „onaanvaardbaar” dat Karadzic in de Republika Srpska „achter de schermen nog altijd aan de touwtjes trekt”. „Karadzic moet verdwijnen en -net als alle mensen die verdacht worden van oorlogsmisdaden in ex-Joegeslaviëvoor het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag worden gebracht”.

De NAVO-troepenmacht SFOR greep gisteren na de inval van pro-Plavsic-eenheden in het hoofdkwartier van de geheime politie in Banja Luka in met pantservoertuigen, gevechtshelikopters en scherpschutters om een mogelijk treffen met pro-Karadzic-eenheden te voorkomen. Plavsics poUtie was het hoofdkwartier binnengevallep, omdat daar volgens haar telefoongesprekken van de president worden afgeluisterd en faxen worden onderschept. Circa 150 politiemannen betrokken vervolgens stellingen in en rondom het gebouw. Na bemiddeling van de NAVOmilitairen trokken ze zich terug.

Kroatië zou vandaag een Bosnische Kroaat die van oorlogsmidaden wordt verdacht overdragen aan het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag. De man wordt nu door de Kroatische autoriteiten vastgehouden. Dit werd gisteren vernomen in gerechtelijke kringen in de Kroatische hoofdstad.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 19 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Plavsic boekt succes tegenover Karadzic

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 19 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken