Bekijk het origineel

„We wonen hier vrij en rustig”

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

„We wonen hier vrij en rustig”

Begraafplaats naast huis beïnvloedt stemming familie Hartog niet

3 minuten leestijd

HARDINXVELD-GIESSEN DAM - Slechts een sloot en een heg sdieiden de tuin van de familie Hartc uit HardinxvddGiessendam van de begraafplaats. Stille zericen domineren, vooral ‘s winters, het uitzicht vanuit de zij - en achterramen van de woning aan de Kerinv.

„We hebben er geen moeite mee”, zegt P. Hartog over de ligging van zijn huis. „We wonen hier vrij en rustig. De begraafplaats beïnvloedt onze stemming niet”.

Het echtpaar weet dat niet iedereen met hen zou willen ruilen. Mevrouw C. Hartog-Leeman; „lijn zus durft hier bijvoorbeeld niet te komen als het donker is”. Hartog: „Voor wij hier kwamen wonen, heeft dit huis lang té koop gestaan. Wij vonden de prijs eerst te hoog. Er waren ook belangstellenden uit Rotterdam. Op de dag dat zij kwamen kijken, was er juist een begrafenis. Toen ze dat zagen, besloten ze meteen het huis niet te kopen. Daarna is de prijs gezakt”.

„Met een gezin moet je er wel rekening mee houden dat je naast een kerk hof woont”, vindt mevrouw Hartog. De familie Hartog telt acht kinderen, in leeftijd variërend „van anderhalf tot 14 jaar. „Als er een begrafenis is, en de kinderen zijn op de trampoline bezig, moeten ze even stil zijn. Wanneer iemand hier achter de heg wordt begraven, zit er maar zo’n zes meter tussen. Met een verjaardag of kinderfeestje is dat weleens nadelig. Maar het geeft zelden problemen”.

Gewenning

De familie Hartog woont inmiddels ruim twaalf jaar naast de begraafplaats. Er is een zekere gewenning opgetreden. „Je kijkt niet meer naar iedere begrafenis”, zegt mevrouw Hartog. „Of er moet echt iets bijzonders aan de hand zijn, zoals de begrafenis van een bekende. Als iemand van het Leger des Heils wordt begraven, loopt iedereen in uniform en gaat de muziek voorop”.

Hartog: „Je ziet hier dingen waar je vroeger nooit bij stilstond. Op vader- of moederdag komen bijvoorbeeld veel mensen bloemen naar een graf brengen”. Zijn vrouw: „Als iemand onder de achttien wordt begraven, dragen de grafwerkers witte handschoenen”.

Er liggen geen naast familieleden van het echtpaar op de begraafplaats. De echtgenoten denken niet dat het moeilijker zou zijn om naast de begraaf plaats te wonen als dat anders was. Mevrouw Hartog: „Er liggen hier twee kinderen begraven van mensen uit Slie drecht. Hun ouders woonden daar naast het kerkhof. Zij wilden niet direct naast de graven van hun kinderen wonen. Ik geloof niet dat ik dat ook zo zou doen”. „Dat is, denk ik, de dood wegschuiven”, zegt haar man.

Hartog en zijn vrouw mogen dan zonder angst naast het kerkhof wonen, een paar gebeurtenissen werkten ook hen op de zenuwen. Eens hoorden ze ‘s nachts grind knerpen en zagen ze zwarte schimmen over het kerkhof gaan. De volgende morgen bleek er te zijn ingebroken in het huisje van de gemeentewerken.

Toen ze pas in het huis woonden, werd mevrouw Hartog wakker van een vreemd geluid. „Het was alsof er een klein kind op het kerkhof lag te huilen”. Ze wekte haar man. Die besloot poolshoogte te gaan nemen. Bij de poort van het kerkhof aangekomen, ontdekte hij dat het geluid uit een boom kwam. Een katuil bleek het echtpaar uit de slaap te hebben gehouden.

Levensernst

Hartog denkt niet dat het wonen naast een begraafplaats voor meer levensernst zorgt. „Een mens is van nature dood voor de dood. Dat verandert pas bij de wedergeboorte. Of je naast een rijksweg woont of naast een kerkhof, dat is precies hetzelfde”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 19 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

„We wonen hier vrij en rustig”

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 19 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken