Bekijk het origineel

Celstraf voor smokkel met Urker coaster

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Celstraf voor smokkel met Urker coaster

2 minuten leestijd

Twee veroordeelden hasjzaak al naar huisAMSTERDAM (ANP) - Vier mannen die werden verdacht van het smokkelen van 20.000 kilo Pa-kistaanse hasj op een Urker coaster, zijn gisteren veroordeeld tot celstraf-fen. Twee van hen zijn meteen in vrijheid gesteld, omdat ze hun straf er al op hadden zitten. Een vijfde man is vrijgesproken; zijn aandeel kon niet worden bewezen.

De vijf zouden volgens het openbaar ministerie deel uitmaken van een crimi-nele bende die hasj uit onder meer Pa-kistan over zee naar Nederland smok-kelde. Dat gebeurde aan boord van de coaster “Rein B.”. Bij dreigend gevaar ging de lading overboord, waarna ande-re vissers die volgens plan weer ophaal-de.

Nederlandse politiemensen enterden vorig jaar op de Atlantische Oceaan vanaf een mijnenjager de “Rein B.”. Zij hadden de coaster uitgerust met een peilzender en hielden het schip en de bemanning de hele reis nauwlettend in de gaten.

Bemanningslid S. L. wist waarschijn-lijk van niets en is gisteren vrijgespro-ken. De rechtbank dichtte de 30-jarige L. R. uit Urk de grootste rol in het ge-heel toe. Als contactpersoon coördi- neerde hij de hele zaak. Zijn daden be-zorgen de Nederlandse zeevaart een slechte naam, aldus de rechtbank die hem twee jaar cel met aftrek van voor-arrest oplegde. Er was dertig maanden cel geëist.

Hasjonderzoek

De 25-jarige schipper-eigenaar S. R. van de coaster (eis twee jaar) en da 61-jarige J. H. konden gisteren naar huis. De eerste kreeg achttien maanden waar-van zes voorwaardelijk, de tweede een jaar. Hun straffen zitten er al op. De vierde, bemanningslid G. M., werd ver-oordeeld tot veertien maanden. De rechtbank verwierp bezwaren van de verdediging over onrechtmatig verkre-gen bewijs bij het traceren en observe-ren van de boot in de oceaan.

De politie was het schip op het spoor gekomen tijdens het zogenoemde SRV-onderzoek, een groot hasjonderzoek in het oosten van het land. De codenaam SRV is voortgekomen uit de achter-naam van een hoofdverdachte. De hele zaak behelst een criminele bende die met drie schepen, waaronder de “Rein B.”, zestig ton hasj naar Nederland wil-de smokkelen. Alle reizen mislukten. Ook de lading van de Urker coaster ligt nog op de zeebodem. De hoofdverdach-ten van het geheel komen dit najaar voor de rechter.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 19 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Celstraf voor smokkel met Urker coaster

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 19 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken