Bekijk het origineel

Celstraffen geëist tegen feyenoord-fans

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Celstraffen geëist tegen feyenoord-fans

getuigen veldslag: gruwelijke herinnering

2 minuten leestijd

Haarlem (anp) - de officieren van justitie oosterhuis en tdl ohr hebben gisteren voor de rechtbank in haarlem gevangenisstraffen tot vijf jaar geëist tegen twee rotter-dammers en een vlaardinger, we-gens hun aandeel in de veldslag tus-sen ajax- en feyenoord-fans, op 23 maart van dit jaar nabij de zwarte markt in beverwijk. ajax-aanhan-ger carlo picomie (35) werd daarbij gedood.

De hoogste eis was voor de 20-jarige rotterdammer volgens het open-baar ministerie staat vast dat hij lieeft bijgedragen aan de gewelddadige dood van picornie. verschillende getuigen hebben gruwelijke herinneringen over-gehouden aan de manier waarop p. het slachtoffer met een zware ketting heeft afgerost, toen het massale treffen al voorbij was. kort daarop zou p. hebben geroepen: „eindelijk is hij kapot!” daarmee verwees hijnaar de lange car-rière van picornie als ajax-fan. p. wek-te de indruk alsof hij ervan genoot, al-dus diverse getuigen.

onvoldoende

Volgens p. zelf heeft hij alleen de ajax-fan geslagen die het geweld over-leefde. deze man liep zware verwon-dingen op, mede door de slagen met een stuk hout die verdachte v. m. (26) hem toebracht. voor diens betrokken-heid bij de doodslag op picornie achtte officier oosterhuis onvoldoende be-wijs. de rotterdammer hoorde twee jaar tegen zich eisen, waarvan een half-jaar voorwaardelijk, en een stadionver-bod voor twee jaar.

Vier jaar eiste officier van justitie mr. steenhuis tegen de 24-jarige hooligan d. de c. in zijn geval is niet overtui-gend bewezen dat hij picornie heeft ge-stoken. zijn mes zou wel anderen heb-ben verwond, aldus het om. de c. be-weerde dat hij zelfs heeft geprobeerd picornie te helpen, „omdat zijn eigen vrienden hem in de steek lieten”.

kwade doelen

Met name officier tdlohreg ging uit-.voerig in op het verschijnsel voetbal-supporters als criminele organisatie. volgens de aanklager lijdt het geen twijfel dat dergelijke groepen als mis-daadorganisatie moeten worden be-schouwd, gezien hun hechte groepsver-band en gemeenschappelijke „kwade” doelen. de beverwijkse veldslag was van tevoren afgesproken. tot op de plek van de clash telefoneerden de sup-portersgroepen met elkaar.

De rechtbank, voor de hooliganzaken veranderd in een zwaarbewaakte ves-ting, krijgt deze week nog elf verdach-ten voor zich. vanaf maandag 25 au-gustus komen 32 lichtere gevallen voor de politierechter.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 19 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Celstraffen geëist tegen feyenoord-fans

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 19 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken