Bekijk het origineel

Bemanning krijgt Mir weer onder controle

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Bemanning krijgt Mir weer onder controle

Tollen gestopt met hulp van stuwjets

2 minuten leestijd

WASHINGTON (ANP) - De bemanning van Mir heeft het in problemen veriierende ruimtestation gisteren weer onder contnde gebracht met behulp van de stuets van de ontsnappingscapsule. Dameldden de Amerikaanse en dDuitse tv. De Mir was gaan tollen doordat de boordcomputer was uitgevallen.

Door het ongecontroleerd draaien van het station stonden de zonnepanelen niet meer optimaal op de zon gericht. Daardoor stagneerde de stroomvoorziening. Die was al sterk verminderd door het ongeluk van 25 juni, waarbij een ruimtevrachtschip op hestation botste.

Oorspronkelijk had de vluchtleiding het tollen willen laten voortduren tot vandaag, maar uiteindelijk liet zij de bemanning toch de stuwjets gebruiken om het reuzenstation te stabiliseren. De storing in de boordcomputer, die zorgt voor de oriëntatie op de zon, trad eerder op de dag op bij de koppeling van een vrachtschip.

De reeds sterk verminderde stroomvoorziening, die morgen had moeten worden gerepareerd, liep verder terug. Het gevolg blijft waarschijnlijk uitstel van die reparatie. Voor de klus hadden de twee Russische bemanningsleden morgen in hun lompe ruimtepakken de Spektr-module moeten binnenzweven om te pogen de kabels naar de zonnepanelen op de module te herstellen. Deze waren op 25 juni geknapt. De boordcomputer werd samen met vele andere systemen door de bemanning uitgeschakeld om te zoeken waar de fout zat en energie te sparen, zo deelde de vluchtleiding mee. Reeds in juli ontstonden tweemaal energieproblemen doordat Mir zich als gevolg van computerstoringen niet meer op de zon kon richten.

Het vrachtschip had zondag automa tisch aan Mir moeten koppelen, maar dat lukte toen niet door een andere computerstoring. Het schip, dat gisteren aankoppelde, was op 7 juli bij de Migearriveerd met zuurstof, water, voedsel en gereedschap. Het was op 6 augustus van Mir losgekoppeld om plaats te maken voor een Sojoez-ruimteschip met twee nieuwe bemanningsleden aan boord.

Nodig

Volgens ruimtevaartdeskundigen was de herkoppeling nodig om de Mir stabieler te maken en om te voorkomen dat het luik te lang wordt blootgesteld aan zonnestraling. Als Mir alle brandstof uit het schip heeft gehaald, wordt het vrachtschip begin oktober in dStille Oceaan gedumpt. Volgens de plannen vindt op 3 september een echte ruimtewandeling plaats voor een grondige inspectie van de averij aan de buitenkant.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 19 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Bemanning krijgt Mir weer onder controle

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 19 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken