Bekijk het origineel

Brits schip paraat bij Montserrat

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Brits schip paraat bij Montserrat

2 minuten leestijd

SALEM (AP) - Voor de kust van het Caraibische eiland Montserrat is gisteren een Brits oorlogsschip gearriveerd dat zal worden ingezet bij de evacuatie van de inwoners van het door de vulkaan Soufrière bedreigde eiland.

Groot-Brittannië zei dat niet langer kan worden uitgesloten dat er een „cataclysmische” uitbarsting zal plaatshebben en is bereid de nog resterende 4000 inwoners van het eens 11.000 inwoners tellende eiland naar veiliger oorden te brengen.

Functionarissen in Montserrat zeiden gisteren echter dat het in het noorden van het eiland nog veilig is en dat de inwoners niet in paniek hoeven te raken. Er wordt gewerkt aan de details van een plan voor vrijwillige evacuatie. Een medwerker van gouverneur Frank Savage, Clive Mansfield, zei dat er geen sprake zal zijn van gedwongen evacuatie.

Gisteren waren de belangrijkste dienstverlenende instellingen en bedrijven in het centrum van het eiland, dat tevens .het commerciële centrum is,weer open.

Zaterdag hadden veel zaken hun deuren gesloten op advies van de overheid.

De vulkaan kwam twee weken geleden tot een zware uitbarsting, waardooi Plymouth, de hoofdstad van deze Britse kolonie, grotendeels werd verwoest. Vulkanologen verwachten een nieuwe, nog veel zwaardere uitbarsting.

Sinds de Soufrière in juli 1995 tot lel ven kwam, heeft tweederde van de ijiwoners van Montserrat het eiland verlaten. Ongeveer de helft van de resterende 4000 inwoners is in het noordelijk deel ondergebracht, in schoolgebouwen en kerken.

De regering heeft besloten de enige gevangenis op het eiland, die eerst in Plymouth was gevestigd maar latei werd verplaatst naar het bibliotheekgebouw in Salem, te ontruimen. Gisteren zijn de ongeveer tien gedetineerden die als gevaarlijk worden beschouwd, overgebracht naar een gevangenis in de naburige Britse kolonie Tortola. De overige tien zullen worden ingezet bij het ruimen van puin en het verstevigen van gebouwen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 19 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Brits schip paraat bij Montserrat

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 19 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken