Bekijk het origineel

Kritiek in Iran op beoogde ministers

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Kritiek in Iran op beoogde ministers

Conservatieven halen fel uit

2 minuten leestijd

TEHERAN (RTR) - Sommige ministers die de Iraanse president Khatami in zijn kabinet wil benoemen, krijgen het vandaag zwaar onder felle kritiek van conservatieven in het parlement.

Het parlement besprak de kandidatuur van de 22 kabinetsleden gisteren intensief tijdens tien uur durende debatten. Conservatieve afgevaardigden noemden een beoogde minister een „liberaal” die de toekomst van de islamitische republiek bedreigt. Een ander werd verweten ontrouw te zijn aan de hoogste geestelijke leider.

Vooral Khatami’s benoeming van ayatollah Mohajerani op het gevoelige ministerie van cultuur en islamitisch beleid lag onder vuur van conservatieven en radicale Iraanse afgevaardigden. Mohajerani kreeg herhaaldelijk kritiek omdat hij in 1990 voorstander was van besprekingen met de Verenigde Staten en om zijn gematigde standpunten.

Het ministerie van cultuur en islamitisch beleid is het strijdtoneel geworden waar over de vrijheden en de richting van de republiek wordt beslist. Het bepaalt welke media, boeken, films en muziek de Iraniërs krijgen aangeboden.

De aanhangers van de onlangs gekozen gematigde Khatami willen meer vrijheden in de islamitische republiek. De conservatieven zien het ministerie als een belangrijk wapen tegen een „westerse culturele invasie”.

Sommige afgevaardigden lieten hun woede duidelijk blijken over het feit dat het parlement Khatami’s kabinet wel moet aanvaarden gezien zijn grote verkiezingsoverwinning. Ook de kandidaten voor de ministeries van landbouw, hoger onderwijs en oliezaken kregen scherpe kritiek tijdens de debatten.

Het parlement stemt vandaag over het nieuwe kabinet nadat de kabinetsleden zichzelf en hun beleid hebben verdedigd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 20 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Kritiek in Iran op beoogde ministers

Bekijk de hele uitgave van woensdag 20 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken