Bekijk het origineel

Lage straffen voor Feyenoord-hooligans

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Lage straffen voor Feyenoord-hooligans

Geen bewijs voor betrokkenheid moord Picornie

3 minuten leestijd

HAARLEM (ANP) - Op de tweede dag van het proces tegen de veertien Feyenoord-hooligans die ervan worden verdacht betrokken te zijn bij de voetbalrellen in Beverwijk hoorden twee hoofdverdachten gisteren relatief lage straffen tegen zich eisen. Het openbaar ministerie moest toegeven dat er niet voldoende bewijs is dat ze betrokken zijn bij de dood van de 35-jarige Ajax-supporter Carlo Picornie en zag zich genoodzaakt de zwaarste beschuldigingen te laten vallen.

De rechtbank zou gisteren aanvankelijk vier zaken behandelen maar hield er twee voor onbepaalde tijd aan, in één geval wegens heropening van het gerechtelijk vooronderzoek op verzoek van de advocaat. In de zaak tegen de ander, de 23-jarige F. L., moet de rechter-commissaris nog getuigen horen. L. geldt als een van de hoofdverdachten die Picornie met een klauwhamer op het hoofd zou hebben geslagen. Op zijn hamer, waar zijn naam op staat, zijn bloedsporen van het slachtoffer aangetroffen. Beide mannen blijven in voor arrest.

Twee van de vier Feyenoord-supporters die gisteren terechtstonden, hoorden voor de rechtbank in Haarlem respectievelijk een halfjaar en achttien maanden tegen zich eisen. In deze twee zaken doet de rechtbank op 1 september uitspraak.

Balk

De 30-jarige A. van der T. uit Pijnacker moet wegens openlijke geweldpleging zes maanden cel krijgen, waarvan twee maanden voorwaardelijk, en een stadionverbod van een jaar, vond de officier van justitie. Tegen de 25-jarige D. T. uit Gouda werd achttien maanden geëist, waarvan zes maanden voorwaardelijk en een stadionverbod van twee jaar.

Van der T. is volgens officier van justitie mr. R. Tdlohreg een van de hoofdverdachten, op grond van verklaringen van twee Ajax-supporters die een man met een rode paardenstaart met een houten bal k op het hoofd van Picornie zagen slaan. Een van de getuigen deed gisteren echter al weer afstand van zijn verklaring. De andere Ajax-fan bleef wel bij zijn eerdere herkenning. De officier vroeg vrijspraak voor doodslag op Picornie, poging tot doodslag en deelname aan een criminele organi satie wegens gebrek aan bewijs.

Rechtspsycholoog voor de verdediging P. van Koppen zei dat herkeimingen in deze zaak zeer kritisch worden beoordeeld. Hij hekelde de manier waarop de getuigen Van der T. hebben herkend. Ze hebben hem aangewezen na het zien van videobeelden van de wedstrijd AZ-Feyenoord, die direct na de veldslag bij Beverwijk werd gespeeld. Van der T. zelf, die geen rood maar lang donkerblond haar heeft, ontkent elke betrokkenheid bij de gewelddadigheden. Hem werd door de officier mr. F. Oosterhuis-Beetsma openlijke geweldpleging en deelname aan een criminele organisatie verweten. De eerdere ten laste gelegde betrokkenheid bij de doodslag op Picornie en betrokkenheid bij zware mishandehng op een andere persoon trok de officier op het laatste moment in.

Deze week staan in totaal veertien Feyenoord-voetbalvandalen terecht bij de tot vesting omgebouwde rechtbank. Maandag eisten de officieren van justitie gevangenisstraffen tot vijfjaar tegen twee Rotterdammers en een Vlaardinger. De zaken tegen de andere zeven worden morgen en vrijdag behandeld. Vanaf maandag 25 augustus komen 32 lichtere gevallen voor de politierechter.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 20 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Lage straffen voor Feyenoord-hooligans

Bekijk de hele uitgave van woensdag 20 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken