Bekijk het origineel

Detective poetst imago op

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Detective poetst imago op

„Gleufhoed en regenjas blijft ons achtervolgen”

3 minuten leestijd

AMSTERDAM - Privé-detectives poetsen hun imago op met een gedragscode en een register voor onderzoekers. Regel één is een open deur: De registeronderzoeker dient zich in de uitoefening van zijn beroep te gedragen zoals een zorgvuldig onderzoeker betaamt.

Oud-pohtieman Jan Stekelenburg beantwoordt brandende vragen en brengt duistere zaken aan het hcht. Zijn ’ in vestigation office’ in het Brabantse Bavel doet onderzoek naar brand, inbraak, diefstal, verduistering, fraude en vermissing. Deze week is de schade-onderzoeker in Amst erdam gastheer van de 72e jaarvergadering van de World Association of Detectives (WAD). “De tijden veranderen”, luidt het thema van de conferentie. Een van de gastsprekers is oud-hoofdcommissaris Jan Blaauw. Hij ver haalt morgenochtend over de kunst van het door hem veelvuldig uitgevoerde moordonderzoek. Maar voordat de 180 deelnemers, af komstig uit 35 landen, zich overgaven aan de sprekers sloegen zij gistermiddag een balletje op golfbaan “de Hoge Dijk” in Amsterdam.

Er is de privé-detectives veel aan gelegen hun soms wat louche i mago op te poetsen. Stekelenburg: „De gleufhoeden en de lange regenjassen blijven ons achtervolgen. Het belangrijkste doel van de WAD is het promoten en bewaken van de hoogste ethische normen in het onderzoekvak. Er wordt veel aandacht besteed aan de bevordering van het i mago van de branche”.

In Nederland hebben de Vereniging van Particuliere Beveiligingsorganisaties (VPB) en de Vereniging Beveiligingsmanagers Nederland (VBN) de handen ineengeslagen. Om de kwaliteit van de branche te bevorderen is een stichting opgericht die een register aanlegt van professionele onderzoekers en beveiligingsadviseurs.

Deze stichting Nederlandse Registers voor Onderzoekers en Beveiligingsadviseurs (Nerob) wil de deskundigheid, vakbekwaamheid en integriteit waarborgen van schade- en fraude-onderzoelcers, particuliere rechercheurs en beveiligingsadviseurs. De in Houten gevestigde stichting wordt geleid door oud-offïcier van justitie mr. W. F. H. Hendriks.

Zwaardere eisen

Met een verklaring van goed gedrag is het in de praktijk voor iedereen mogelijk van het ministerie van justitie een vergunning te krijgen om als privédetective te werken. De stichting Nerob stelt zwaardere eisen, ook op het vlak van de beroepsethiek, aldus Stekelen burg. In vijftien gedragsregels is een code opgesteld, die onder andere de aanvraag, uitoefening en afwikkeling van opdrachten betreft.

Volgens de oud-politieman zal het kaf van het koren worden gescheiden met de invoering van het Nerob-register. Stekelenburg zegt verbaasd te zijn over de verdenkingen van de Amsterdamse justitie dat een informeel netwerk van (oud-)politiemensen de georganiseerde misdaad tegen betaling van opsporingsinformatie voorziet.

Een zogenaamd óld-boys-network van politiemensen en privé-detectives bestaat volgens hem hooguit in de .marge van de particuliere beveiligingsbranche. In dit informele netwerk schenden opsporingsambtenaren hun geheimhoudingsplicht door particuliere rechercheurs, vaak oud-politiemensen, vertrouwelijke informatie te verstrekken. „Op grond van de ethiek van een onderzoeksbureau moeten we dit afwijzen”, zegt Stekelenburg beshst. Het is volgens hem een goede zaak dat op deze illegale praktijken streng wordt toegezien

Behoefte

Vooral bmnen het bedrijfsleven, de verzeke ringswereld en de advocatuur bestaat volgens de privé-detectives een groeiende behoefte aan particuliere rechercheurs. Tegelijkertijd internationaliseert de branche. Stekelenburg: „ Jn de afgelopen tien j aar heb ik de halve wereld gezien. Zo was ik in Hongkong, Suriname en Indonesië. Wanneer iemand zegt een gouden Rolex-horloge in Indonesië te zijn verloren, valt niemand daar meer van achterover. Bewi jzen voor schadeclaims moeten steeds vaker uit het buitenland komen”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 20 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Detective poetst imago op

Bekijk de hele uitgave van woensdag 20 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken