Bekijk het origineel

Urk formeert bij ongeval eigen traumateam

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Urk formeert bij ongeval eigen traumateam

Alternatief voor ambulance uniek project

3 minuten leestijd

URK - Urk krijgt als eerste gemeente in Nederland het First Responder Systeem als alternatief voor de ambulance. Dat betekent dat de vrijwilligers van het Rode Kruis die eerst de ambulance bemanden, nu gezamenlijk met een van de Urker huisartsen eerste hulp gaan verlenen, in afwachting van de komst van een ambulance met een gespecialiseerde verpleegkundige uit Emmeloord.

De provincie had de ambulancevergunning ingetrokken, omdat vanaf 1 juli 1997 ambulances bemand moeten worden door verpleegkundigen. Flevoland heeft het spreidingsplan voor ambulances aangepast, met als gevolg dat er geen plaats meer is voor een ziekenauto op Urk. Voortaan wordt in ambulancezorg voorzien vanuit Ëm meloord. Van daaruit kan er binnen een kwartier een ziekenwagen op Urk zijn.

Zowel de bevolking, de politiek, het Rode Kruis als de Urker huisartsenassociatie vinden deze aanrijtijd te lang. Huisarts P. C. Hildering, tevens colonnecommandant van het Rode Kruis op Urk, roemt de samenwerking met de vrijwilligers van het Rode Kruis die jarenlang de Urker ambulance hebben gerund.

„Ondanks alle goede ervaringen zien we echter in dat ambulancezorg van deze tijd niet langer door vrijwilligers kan worden gegeven. Wat we wel willen, is de hulpverlening ter plekke op het huidige niveau waarborgen en met dezelfde snelheid als nu mogelijk is”, zo zegt hij.

Voor Urk betekent dit dat de hulp binnen vijf minuten ter plekke moet zijn. „Daarom zijn we met diverse instanties op zoek gegaan naar een oplossing voor dit probleem. Uiteindelijk zijn wij uitgekomen bij het zogenaamde First Responder Systeem”, zegt Hildering.

Het systeem is sinds 1994 operationeel in het noordelijk deel van de Duitse regio München. Daar heeft men goede ervaringen opgedaan met snel optredende en goed uitgeruste mensen die basale levensreddende handelingen kunnen verrichten in afwachting van de komst van professionele hulpverleners. Gemiddeld zijn zij daar bijna vijf minuten eerder ter plaatse dan de reguliere professionele hulpverlening.

Het systeem in München is afgekeken van grote Amerikaanse steden als Seattle. „In juni hadden we alle betrokkenen, inclusief de politiek, voor dit First Responder Systeem gewonnen”, zegt Hildering. „Iets dergelijks is uniek in Nederland. Voor een proef met dit systeem, die drie jaar moet gaan duren, betalen de gemeente, de provincie en de zorgverzekeraars elk jaarlijks 20.000 gulden. De zorgverzekeraars hebben zich tevens garant gesteld voor de onderzoekskosten van 60.000 gul den.

Hildering is echter verbaasd dat onder aanvoering van de SGP negen gemeenteraadsleden alsnog bezwaar willen aantekenen tegen het intrekken van de ambulancevergunning voor Urk. „Als dat doorgaat trekken de zorgverzekeraars de financiering in. Dan hebben we dus geen ambulance meer en voorlopig ook geen First Responder Systeem. Ik hoop dat ik morgen de fractievoorzitters in de gemeenteraad tijdens een voorlich n overtuigen van de heilloze weg om alsnog bezwaar te maken tegen de intrekking van de ambulancevergunning”.

Hildering maakt duidelijk dat wanneer de proef met dit systeem op Urk slaagt, deze voorziening zal worden opgenomen in het reguliere budget van de ambulancezorg.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 20 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Urk formeert bij ongeval eigen traumateam

Bekijk de hele uitgave van woensdag 20 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken