Bekijk het origineel

Krajisnik krijgt leger Servië niet aan zijn kant

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Krajisnik krijgt leger Servië niet aan zijn kant

Plavsic versterkt greep op politie

2 minuten leestijd

SARAJEVO/ZAGREB (RTR/DPA) - De ultranationalistische rivalen van de BosnischServisdie presidente Havsic zijn er niet in geslaagd de steun te loijgen van liet Servische l r naoat zij de controle hadden verloren over de politie in Banja Luka. Dit heeft de Amerikaanse gezant Gelbard gisteravond verklaard.

Gelbard zei dat Plavsics aartsvijand Krajisnik had getracht generaals van het Bosnisch-Servische leger over te halen zich tegenover haar op te stellen. „Krajisnik probeert nog steeds zijn gezag te vestigen over het Bosnisch-Servische leger, dat heeft geweigerd zijn controle te aanvaarden”, zei Gelbard.

Plavsic en niet Krajisnik, het Servische lid van het driehoofdige Bosnische collectieve presidentschap, is volgens de internationale gemeenschap wettige opperbevelhebber van het leger krachtens het vredesakkoord uit 1995. Diplomaten en Servische bronnen bevestigden dat het leger achter Plavsic staat in haar machtsstrijd met Krajisnik en andere haviken die trouw zijn aan ex-president Karadzic. Het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag heeft Karadzic aangeklaagd wegens oorlogsmisdaden.

Plavsic versterkte gisteren haar positie in de grootste Bosnisch-Servische stad Banja Luka. Door een gezamenlijke actie van de internationale troepenmacht SFOR en de VN-poUtie zagen aanhangers van haar voorganger Karadzic zich gedwongen de zetel van de president te verlaten. Zo’n zestig VN-ambtenaren namen grote hoeveelheden materiaal mee met mogelijk belastende informatie over criminele activiteiten van Karadzic-getrouwe agenten.

Afgeluisterd

Afgelopen weekeinde waren bij een eerste zoekactie in het hoofdbureau van politie al bewijzen ontdekt dat Plavsic en internationale organisaties systematisch zijn afgeluisterd. Volgens een VN-zegsman stond de oude politieleiding rechtstreeks onder controle van Karadzic.

Presidente Plavsic maakte gisteren van de gelegenheid gebruik die SFOR en VN haar boden. Zij installeerde een geheel nieuwe politieleiding om haar greep op het korps te vergroten.

Krajisnik riep de politie in Banja Luka gisteravond nog op tot ongehoorzaamheid jegens Plavsic. Hij eiste de onmiddellijke vervanging van de door Plavsic benoemde nieuwe poHtieleiding, meldde de tv-zender Studio B in Belgrado vanuit Banja Luka. „Als deze situatie niet binnen 24 uur is opgelost, wijs ik de verantwoordelijkheid voor wat er gebeurt af!, zei hij.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Krajisnik krijgt leger Servië niet aan zijn kant

Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken