Bekijk het origineel

IBM laat pc’s voor een deel in Tilburg maken

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

IBM laat pc’s voor een deel in Tilburg maken

Vendex mag nieuwe lijn niet verkopen

3 minuten leestijd

TILBURG (ANP) - Het Amerikaanse IBM, een van de grootste computerfabrikanten ter wereld, heeft een deel van zijn pc-productie overgebracht naar Nederland. Daarvoor maakt de multinational gebruik van de fabriek van de Taiwanese pc-maker Acer in Tilburg. Acer zet de computers voor IBM in elkaar.

Per jaar worden er in opdracht van IBM enkele honderdduizenden personal computers in elkaar gezet, bestemd voor de Nederlandse en de Europese markt.

Voorheen werden alle IBM-pc’s voor Europa vervaardigd in een fabriek in Schotland. Omdat de fabriek te klein is geworden en de afstanden tot het vasteland van Europa te groot zijn, besloot IBM een deel van fabricage van de vooral goedkopere pc’s uit te besteden bij de in Tilburg gevestigde Acer. Sinds enkele maanden rollen er geassembleerde IBM’s van de Tilburgse productieband.

Door de productie dichter bij de belangrijkste afzetmarkten te brengen, hoopt IBM sneller te kunnen reageren op de markt. „Schotland was lastig, de producten moesten telkens weer de boot op”, aldus een IBM-manager. In zijn ogen is de pc-markt een moeilijke markt omdat er om de zo veel maanden nieuwe pc’s worden uitgebracht, waardoor het risico bestaat dat de fabrikant met verouderde onderdelen blijft zitten.

Zijn concern wilde geen gebruikmaken van de nieuwe Tuhp-fabriek in Den Bosch. Die fabriek kampt met een onderbezetting en zou de opdracht goed kunnen gebruiken. Volgens IBM echter was Tulip geen alternatief De twee beconcurreren elkaar immers op de zakelijke markt. „We liggen elkaar niet zo”, zegt hij.

Nieuwe lijn

Het concern presenteerde gisteren zijn nieuwe pc-lijn. De nieuwe serie is onder meer gericht op de gewone con sument. De apparaten zijn via een zwartgrijze kleurstelling gestyled als een tv, waardoor de pc’s makkelijker in de huiskamer geplaatst kunnen worden. IBM denkt dat steeds meer Nederlanders een pc zullen kopen. Nu al bezit volgens een onderzoek 45 procent van de huishoudens een pc. Dat loopt op naar 51 procent volgend jaar.

De nieuwe pc gaat bij vierhonderd winkels in de verkoop. De warenhuizen van Vendex echter vallen buiten de boot. De verkoop van IBM-machines in de warenhuizen heeft de pc-fabrikant gestopt, omdat de verkoop ervan niet altijd door deskundig Vendex-personeel werd begeleid. Wel hoopt IBM de nieuwe machines via Vendex-dochter Dixons te kunnen slijten. In Nederland is IBM samen met Compaq en Tulip een van de grotere spelers op de markt. Het Amerikaanse concern claimt een marktaandeel van 12 procent. Per jaar wordt er in Nederland ongeveer een half miljoen computers verkocht.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

IBM laat pc’s voor een deel in Tilburg maken

Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken