Bekijk het origineel

Wereldwijd

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Wereldwijd

3 minuten leestijd

Leeuwaapjes

RIO DE JANEIRO (AFP) - Een brand heeft een deel van het Braziliaanse natuurreservaat Poco das Antas bij Rio de Janeiro verwoest. Daar bevindt zich het enige natuurlijke leefgebied ter wereld van de leeuwapen. De brand is aangestoken, verklaarde de directeur van het reservaat, waar ongeveer 350 leeuwaapjes (Leontopithecus rosalia) leven. Al 700 hectare van de 5000 hectare grondgebied is door de vlammen verwoest. Wat de reden van de brandstichting zou zijn, zei de directeur niet. Het park herbergt verder kaaimannen, herten, lynxen, otters, luiaards en vele soorten slangen en vogels. Meer dan vijftig brandweerlieden uit de omgeving en functionarissen van het Braziliaanse Milieu-instituut probeerden gisteren de brand onder controle te krijgen. Apenheul in Apeldoorn heeft een van de grootste leeuwaapjeskolonies in gevangenschap ter wereld.

Tweede Biënnale

JOHANNESBURG (ANP) - Het aftellen voor de grootste tentoonstelling van hedendaagse kunst op het Afrikaanse continent is deze week begonnen. De tweede Johannesburg Biënnale opent 12 oktober haar poorten in zowel Johannesburg als Kaapstad en zal duren tot 18 januari 1998. Aan het culturele evenement, dat is verdeeld over zes hoofdtentoonstellingen, nemen meer dan 160 artiesten uit 63 landen deel. De eerste Biënnale vond plaats in 1995 en betekende een keerpunt voor Zuid-Afrika dat zich eindelijk kon bevrijden van de jarenlange culturele boycot. De eerste editie werd nog gekenmerkt door opdeling van de Biënnale in nationale paviljoens.

Kanaaltunnel

BRIJSSEL (RTR/Belga) - De Kanaaltunnel is gistermiddag na een stremming van meer dan één uur wegens een loos brandalarm weer opengegaan. Dit heeft een woordvoerster van de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS meegedeeld. In tegenstelling tot eerdere berichten hebben er geen treinen vastgezeten in de tunnel. „Twee Eurostar-treinen hebben ongeveer een uur vertraging opgelopen”, bevestigde de NMBS. „Voorlopig is het nog niet duidelijk waarom er vals brandalarm was. WelHcht was de oorzaak van technische aard”.

Polen

WARSCHAU (RTR/DPA) - De Poolse regeringscoalitie is uiteengevallen. Dat heeft premier Wlodzimierz Cimoszewicz gisteren verklaard. De leider van de Alliantie van Democratisch Links (SLD) houdt de kleinere partner in de coalitie, de Boerenpartij, verantwoordelijk voor de breuk. In een open brief aan het persbureau PAP schrijft Cimoszewicz: „De breuk in de coalitie komt om redenen die volgens mij slechts een voorwendsel zijn voor een theatrale vertoning in de aanloop naar de verkiezingen”. De Boerenpartij maakte eerder deze maand duidelijk dat zij het niet eens is met het landbouwbeleid van de premier. Op 21 september worden in Polen verkiezingen gehouden.

Honduras

TEGUCIGALPA (AFP) - De aartsbisschop van Tegucigalpa, monseigneur Oscar Rodriguez, is gisteren door het Hondurese parlement benoemd tot hoofd van de nationale politie. De bisschop zal deze omstreden dienst reorganiseren met het oog op de overdracht aan een civiele leiding. Rodriguez, die ook voorzitter is van de Latijns-Amerikaanse bisschoppenconferentie, krijgt 7000 militairen onder zijn leiding die deel uitmaken van de politie. De leden van de dienst worden regelmatig beschuldigd van corruptie en samenwerking met criminelen. Het kerkhoofd moet de organisatie zuiveren van ongewenste elementen, de begroting indelen en een inventarisatie opstellen van wapens en goederen. Daarna kan hij het opperbevel overdragen aan een burger. De benoeming is niet onomstreden.

Slachtingen

PARIJS (DPA/AFP) - Honderden Rwandese burgers zijn deze maand het slachtoffer geworden van gevechten tussen het regeringsleger en Hutu-rebellen, heeft gisteren de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch gerapporteerd. Ze schrijft onder meer over bloedbaden in het district Gisenyi, in het noordwesten van Rwanda. Daar zouden 400 mensen om het leven zijn gekomen toen de elkaar bestrijdende partijen strijd leverden op een markt. Volgens getuigen vielen de meeste slachtoffers echter pas na afloop van de confrontatie. Militairen zouden honderden burgers hebben doodschoten na de rebellen te hebben verdreven. In de regio wonen vooral Hutu’s.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Wereldwijd

Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken