Bekijk het origineel

Vertrouwen parlement voor regering-Khatami

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Vertrouwen parlement voor regering-Khatami

Israël maakt gebaar van goede wil

2 minuten leestijd

TEHERAN (AFP/RTR) - De regering van L’aans nieuwe gematigde president Mohammad Khatami heeft gisteren het vertrouwen gekregen van het pariement Israël maakte gisteren bekend dat de radio-uitzendingen in het Perzisch die via een Israëlische commiuücatiesatelUet veerden verspreid, zyn gestaakt

Het debat in de door conservatieven gedomineerde Iraanse volksvertegenwoordiging duurde vijftien uur. Zelfs de meer westers gezinde minister van cultuur, AtaoUah Mohadjerani, mag deel uitmaken van de nieuwe kabinetsploeg.

Hij wil de banden met de Verenigde Staten aanhalen en pleit voor een cultureel klimaat van vrijheid en tolerantie. Daarmee stuitte hij op veel verzet van de Iraanse geestelijkheid.

Een uiterst conservatief parlementslid wilde bijvoorbeeld dat Mohadjerani zou toezeggen Salman Rushdie te vermoorden mocht hij hem tegenkomen. De Britse schrijver werd eind jaren tachtig door ayatollah Khomeiny, de stichter van de Islamitische republiek, ter dood veroordeeld voor het schrijven van het volgens fundamentalistische islamieten godslasterlijke boek “De duivelsverzen”. Mohadjerani heeft deze fatwa altijd bekritiseerd en ging gisteren niet in op de eis. Met 144 stemmen voor, 96 tegen en twintig onthoudingen bevestigde het parlement zijn benoeming.

De minister van cultuur heeft in Iran veel invloed op het dagelijks leven. Hij bepaalt bijvoorbeeld welke buitenlandse media, boeken, films en muziek Iran binnen mogen.

President Khatami verklaarde een zo groot mogelijke openheid voor te staan en elke vorm van culturele repressie af te wijzen. Hij schaafde zich volledig achter Mohadjerani. „Ik ben het eens met alles wat hij heeft gezegd”. S

Radio

Israël heeft gisteren bekendgemaakt; dat de radio-uitzendingen in het Perzisch die via een Israëlische communicatiesatelliet werden verspreid, zijn ge-; staakt.

Een zegsman zei dat dit ondermeerï is gebeurd als een gebaar van goede wil aan president Khatami. Israël onderhoudt geen betrekkingen met Iran, dat het bestaansrecht van Israël niet erkent, ‘i

De woordvoerder van het ministerie! van buitenlandse zaken in Jeruzalem! zei dat de op Iran gerichte uitzendingen „opruiend waren met anti-Iraanse toespraken van de ergste soort”. Hij bevestigde dat de radio- en televisie-uitzendingen onder meer „oproepen tot geweld bevatten”. De programma’s werden gemaakt door in Europa gebaseerde Iraanse oppositiegroeperingen.

„Deze privé-bedrijfjes maakten gebruik van Israëlische satellieten en wij denken dat de Iraanse regering ervai uitgaat dat het een Israëlische operatii betrof, maar dit was uiteraard niet he: geval”, aldus een zegsman.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Vertrouwen parlement voor regering-Khatami

Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken