Bekijk het origineel

Gevaarlijke vossenlintworm in Nederland

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Gevaarlijke vossenlintworm in Nederland

Kans op ziekte „zeer gering”

3 minuten leestijd

APELDOORN - De vossenlintworm, die voor de mens levensgevaarlijk kan zijn, is ook in Nederland opgedoken. Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is gebleken dat de lintworm voorkomt in de grensgebieden van Groningen en ZuidLimburg.

Voor het onderzoek zijn 285 vossen langs de grens met Duitsland en België afgeschoten. Bij vijf dieren werd de gevaarlijke lintworni aangetroffen. In Nederland leven naar schatting 30.000 vossen. Waarschijnlijk vindt volgend jaar een vervolgonderzoek op de Veluwe plaats.

De kleine lintworm -2 tot 6 millimeter groot- komt vooral voor bij vossen in Zwitserland, Duitsland en de Franse en Belgische Ardennen. Soms dragen honden en katten de parasiet met zich mee. Kleine knaagdieren, vooral muizen, dienen als tussengastheer.

Bij de mens kan de Echinococcus Multilocularis, zo luidt de wetenschappelijke naam voor de parasiet, de ziekte Alveolaire Echinococcose veroorzaken. Een verraderlijke kwal, die zelfs dodelijk kan zijn. In Zwitserland duiken al sinds lange tijden jaarlijks zo’n tien gevallen op. Er zijn mensen aan overleden. Vossen gaan overigens niet dood door de parasiet.

De gevaarlijke lintworm produceert in de darmen van de vos per dag 100.000 eitjes, die met de ontlasting worden uitgescheiden. Daar schuilt het gevaar. Mens en dier kunnen besmet raken door het eten van bosbessen, bramen, aardbeien en andere wilde vruchten die laag bij de grond groeien of op de grond liggen. Maar ook door aanraking van een dode vos en van bosgrond waar veel vossen huizen, het eten van paddestoelen of het kauwen op grassprietjes kan besmetting optreden. De via vossenuitwerpselen verspreide eitjes kennen een overlevingsduur van een jaar.

Vliegen

In Nederland is de ziekte recent één keer vastgesteld, bij een uit Zwitserland afkomstige patiënt. De kans om de ziekte in Nederland op te lopen is „heel, heel gering”, zegt mevrouw dr. J. van der Giessen van het RIVM desgevraagd. „Het is beslist niet zo dat de eitjes in het bos om je heen vliegen”. De ziekte is te behandelen. Tijdig ingrijpen is wel belangrijk, zodat weefselschade zo veel mogelijk kan worden voorkomen. De moeilijkheid is dat de klachten aanvankelijk vaag zijn. Chirurgisch ingrijpen is vaak noodzakelijk, maar niet altijd mogelijk. Soms moeten patiënten hun leven lang antiwormmiddelen blijven slikken. In een aantal gevallen kan de eigen lichaamsafweer de ziekte aan.

Volkstuintje

Volgens veterinair inspecteur dr. J. Nieuwenhuis is het onbegonnen werk de lintworm uit Nederland te verdrijven. Het ministerie van volksgezondheid heeft huisartsen in Nederland van het geringe besmettingsgevaar op de hoogte gesteld. Ook is er een folder vervaardigd voor onder meer jagers en boeren.

Het ministerie adviseert vossen alleen met handschoenen aan te raken en honden die bij de vossenjacht worden gebruikt, na afloop te douchen en te behandelen met een speciaal antiwormmiddel (praziquantel). Groenten en vruchten die in het bos geplukt zijn, of in volkstuintjes naast bossen groeien, moeten eerst grondig worden gewassen en gekookt. Bij gewassen uit de winkel is het risico verwaarloosbaar klein.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Gevaarlijke vossenlintworm in Nederland

Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken