Bekijk het origineel

Egyptenaar onthoofdt dochter om eer familie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Egyptenaar onthoofdt dochter om eer familie

2 minuten leestijd

CAIRO (AP) - Aan de huwelyksreis van Nora Marzouk Ahmed kwam dinsdag een gruwelijk eind toen ze in de Egyptische hoofdstad Canx) door haar vader werd onthoofd. Na zijn daad Kep Marzouk Ahmed Abdel-Rahim met het hoofd van zijn dochter onder zijn arm over straat en verklaarde tenover honderden ontzette omstanders dat de eer van de familie was gered. Nora had de misdaad baan van huis weg te lopen om te kunnen trouwen met de man van haar keus.

De moord op Nora is geen op zichzelf staand geval. In Egypte worden talloze vrouwen door, hun vaders, broers of echtgenoten vermoord omdat ze de naam van de familie bezoedeld zouden hebben. Dat kan zijn door zich te hebben bezondigd aan seks voor het huwelijk of door te zijn weggelopen, maar ook door zich ongesluierd op straat te hebben begeven of te hebben gesproken met een man die geen familie is.

Cijfers over het aantal vrouwen dat om dergelijke redenen wordt vermoord zijn er niet, maar volgens feministische activistes zijn het er tallozen. Veel moorden komen niet aan het licht, omdat de familie van de slachtoffers een ongeluk als doodsoorzaak opgeeft. Als Nora’s vader niet met het hoofd van zijn dochter over straat was gaan lopen, was ook deze moord waarschijnlijk niet aan het licht gekomen.

Nora hep een week geleden met haar geliefde Ashraf Mohammed Ahmed van huis weg, nadat haar vader had geweigerd het stel toestemming te geven om te trouwen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Egyptenaar onthoofdt dochter om eer familie

Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken