Bekijk het origineel

Politiek kritisch over oproep tot kerkasiel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Politiek kritisch over oproep tot kerkasiel

„Overheid zal kerken niet binnenvallen”

3 minuten leestijd

DEN HAAG - Zowel minister Dijkstal van binnenlandse zaken als de meeste politieke partijen in de Tweede Kamer vinden dat keriien niet massaal onderdak moeten gaan bieden aan uieprocedeerde Iraanse asielzoekers. De voorzitter van Vluchtelbigenweiic Nedeiüand, J. N. Schdten, had daartoe ojeroepea

Volgens Scholten verkeren de uitgeprocedeerde asielzoekers in een noodsituatie en zoeken ze daarom onderdak in kerkgebouwen. Scholten denkt dat de overheid niet gemakkelijk kerken zal binnenvallen om hen op te pakken. In Helmond is vlak voor de zomer een estafette van kerkasiel gestart. Kerken in verschillende plaatsen bieden dan onderdak aan uitgeprocedeerde Iraniers.

Minister Dijkstal van binnenlandse zaken vindt dat het Nederlandse asielbeleid met veel waarborgen is omkleed. Als de rechter in individuele gevallen tot uitzetting besluit’, dan moeten kerken dat ook respecteren. Overigens is de bewindsman niet voornemens om uitgeprocedeerde asielzoekers die hun toevlucht in kerkgebouwen hebben gezocht, op te pakken.

De bewindsman vindt dat het kerkasiel niet meer van deze tijd is. Het is ontstaan in een tijd van dictaturen en momenteel is er in ons land sprake van „een volwassen democratie”, zo liet Dijkstal via zijn woordvoerder weten.

De voorzitter van de Raad van Ker ken, prof. dr. R. Huysmans, is het met Dijkstal eens dat kerken momenteel geen historische recht hebben op een rechtsvrije ruimte. „Er kunnen zich extreme situaties voordoen waarin gelovigen God meer dan de mens moeten gehoorzamen”, aldus Huysmans. Overigens laat de Raad van Kerken de beslissing over het al dan niet verlenen van kerkasiel over aan de plaatselijke gemeenten. Er bestaat niet zoiets als een recht op kerkasiel.

Geen bedreiging

Justitia et Pax, de rooms-katholieke bisschoppelijke commissie voor gerechtigheid en vrede, verleent wel steun aan gemeenten en parochies die uitgeprocedeerde asielzoekers onderdak verlenen. Toepassing van de algemene regels van het asielbeleid kan in sommige gevallen onrechtvaardig uitpakken, zo oordeelt de commissie. Het verlenen van kerkasiel is geen strafbare handeling, maar een weigering zich neer te leggen bij het onrecht. Het is geen bedreiging van het rechtssysteem, maar bedoeld dat te verbeteren, zo redeneren de rooms-katholieke bisschoppen.

Van de grote partijen in de Tweede Kamer zijn CDA, VVD en D66 tegenstanders van kerkasiel. Het D66-kamerlid Dittrich -een oud-rechter- vindt dat kerken niet boven de wet staan. Het CDA-kamerlid Verhagen meent dat het verlenen van kerkasiel geen wezenlijke oplossing is. Uitgeprocedeerde asielzoekers kunnen immers niet altijd in een kerk blijven wonen, aldus de christen-democraat.

Het VVD-kamerlid Rijpstra spreekt van „een heilloze weg”. Hij stelt dat de kerken de rechtsstaat moeten accepteren en hun energie moeten steken in pastorale zorg rond de terugkeer van de uitgeprocedeerden.

Nieuwe inzichten

De kleine protestantse fracties in de Tweede Kamer hebben ook weinig sympathie voor de oproep van Vluchtelingenwerk Nederland. RPF, SGP en GPV hebben echter wel kritiek op het asielbeleid ten aanzien van Iraniërs. De fracties vinden het niet verantwoord om alle uitgeprocedeerden terug te zenden. Met name de positie van christenen die vroeger moslim waren, is erg moeilijk.

In de loop van dit najaar zal de Kamer het asielbeleid ten aanzien van deze moslimstaat heroverwegen. Premier Kok liet vorige week weten dat ook het kabinet ruimte ziet voor „nieuwe inzichten”. De kleine fracties willen met terugzending wachten totdat die discussie is gevoerd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Politiek kritisch over oproep tot kerkasiel

Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken