Bekijk het origineel

DAF Trucks breidt productie flink uit

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

DAF Trucks breidt productie flink uit

Groei te danken aan succes DAF 95XF

3 minuten leestijd

EINDHOVEN (ANP) - DAF Trucks draait op volle toeren. De vrachtwagenfabrikant heeft na de bedrijfsvakantie de productie verboerd van gemiddeld 85 naar 90 trucks per dag. Begin 1998 moet het aantal naar 100 per dag. Daarvoor is een investering nodig van ƒ 15 miljoen. De plannen leveren 350 vaste banen op.

DAF hanteert een systeem, waarbij het aantal vaste banen gerelateerd wordt aan de verkopen. Doordat deze structureel aanzienlijk zijn gestegen, wordt het aantal vaste banen gekoppeld aan 75 per dag in plaats van de huidige 65. Daardoor kunnen 350 tijdelijke dienstverbanden in vaste worden omgezet. Op dit moment telt DAF 5400 medewerkers, waarvan 18 procent op tijdelijke basis.

Om de productie van 100 trucks per dag te kunnen halen, heeft DAF nog 250 mensen voor het bedrijf in Eindhoven en 100 voor de vestiging in het Belgische Westerlo nodig. Het huidige niveau van 90 wagens per dag wordt tijdelijk bereikt met overwerk.

President-directeur Cor Baan zei gisteren dat in de eerste helft van dit jaar 11.000 vrachtwagens zijn verkocht. Dat is 32 procent meer dan de 8300 in dezelfde periode van 1996. De groei is voor een fors deel te danken aan het succes van de nieuwe DAF 95XF, die begin dit jaar op de markt kwam. Van dit type zijn nu 8000 verkocht. De totale orderportefeuille van het bedrijf is in de afgelopen zes maanden in omvang verdubbeld.

Al eerder dit jaar was duidelijk dat het erg goed ging bij DAF. In juli maakte het bedrijf bekend wagens te willen assembleren in de Engelse fabriek van het Amerikaanse moederconcern Paccar. De capaciteit op het Europese vasteland zat aan de grens. Ook kon DAF moeilijk aan personeel komen.

Het plan om ruimte te scheppen in Eindhoven door assemblage van zo’n 600 DAF 65’s ligt er volgens een woordvoerder nog steeds.

Voorzichtig

De vakbond De Unie vindt dat DAF zich vaak wat te voorzichtig opstelt. „DAF heeft de daling in de markt van eind 1996 te fors geïnterpreteerd”, aldus bestuurder J. Teuwen. Met de bescheiden investering van nu kan DAF doorgroeien naar 110 trucks per dag, daarna zijn er grotere investeringen no-1 dig. De Unie verwacht dat het bedrijf’het marktaandeel zal zien stijgen en ziet verder een winst voor dit jaar in de lijn van de twee voorgaande jaren. „De Unie gaat ervan uit dat er over 1997 voor de derde maal in successie een maximale winstdeling voor de werknemers uit de bus komt”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

DAF Trucks breidt productie flink uit

Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken