Bekijk het origineel

Assen loopt stuk op reorganisatie gemeente

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Assen loopt stuk op reorganisatie gemeente

Bureau presenteert vernietigend rapport

2 minuten leestijd

ASSEN (ANP) - Een reoianisatie die de a%elopen jaren heeft plaatsgevonden (Hider het personeel van de gemeente Assen is zo natief uitgejiakt dat nieuwe maatregelen onontkoombaar lijken. Dat blijkt uit het onderzoeksrapport “Assen in tegenlicht” dat het bureau PVK Advies in opdracht van de gemeente heeft opgesteld.

De onderzoekers stellen vast dat de net afgesloten reorganisatie is doorgevoerd door hantering van macht in plaats van overtuiging. Daardoor is een vertrouwensbreuk ontstaan tussen de politieke top, de ambtelijke top en het middenkader enerzijds en de rest van de organisatie anderzijds. De vakbonden AbvaKabo, Novon en CFO noemen de conclusies van het rapport in een eerste reactie schokkend en willen dat er zo snel mogelijk maatregelen worden genomen.

Het rapport vermeldt onder meer dat de communicatie tussen de ambtelijke top en het apparaat onvoldoende is. Het personeel weet niet wat de politiek wil omdat (doel en opdrachten niet duidelijk worden overgebracht. Effect daarvan is dat het met de reorganisatie beoogde cultuurveranderingsproces volledig is vastgelopen.

Uit het rapport dat gisteren openbaar werd gemaakt, blijkt verder dat de sociale en personele begeleiding van dat proces ernstig is tekortgeschoten. Het merendeel van de medewerkers voelt zich mede hierdoor in de steek gelaten. Medewerkers van de buitendienst voelen zich voortdurend onder druk gezet en durven niet voor hun mening uit te komen. Leden van de medezeggenschapscommissie vrezen dat een te kritische houding gevolgen voor hun carrière heeft.

De bonden zijn geschokt omdat uit het rapport blijkt dat de situatie nog ernstiger is dan zij al vermoedden. Vooral de vertrouwensbreuk tussen politiek en management met de rest van de organisatie wordt zorgwekkend genoemd. De conclusies in het rapport doen volgens de bonden ernstig afbreuk aan het welzijn en het gevoel van veihgheid van de ambtenaren in de organisatie.

Buitenspel

Ook wordt het functioneren van elke vorm van medezeggenschap en beïnvloeding door medewerkers vrijwel onmogelijk.

De bonden noemen de opvatting over medezeggenschap in de gemeente Assen niet meer van deze tijd nu de ambtenaren zich op hun eigen werkplek en in hun eigen situatie buitenspel gezet, gediskwalificeerd en beperkt in hun ftinctioneren voelen.

De bonden hebben het college en de ambtelijke top er gisteren toe opgeroepen snel adequate maatregelen te nemen die een breed draagvlak onder het personeel hebben.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Assen loopt stuk op reorganisatie gemeente

Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken