Bekijk het origineel

Protestanten in Spanje nog steeds achtergesteld

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Protestanten in Spanje nog steeds achtergesteld

.Regering wijst verzoek om geestelijke verzorgers in leger af

3 minuten leestijd

MADRID - Protestantse predikanten in Spanje kunnen geen aanstelling krijgen als vestdijk verzorger in het ler. Dit heeft het ministerie van defensie laten weten aan Ferede, de raad van protestantse kerken en gemeensdiappea Het is slechts een van de gevallen van discnminatie die Spaanse protestanten signaleren.

Vijfjaar na ondertekening van de akkoorden tussen de staat en de nietrooms-katholieke godsdiensten is er in Spanje nog steeds sprake van discriminatie op grond van religie, zegt Pedro Tarquis, woordvoerder van Ferede, de raad waarin zo’n 90 procent van de Spaanse protestanten vertegenwoordigd is. Voor de afwijzing van het verzoek van Ferede geeft het ministerie van defensie twee redenen op: er zou geen budget zijn en mensen van protestantse overtuiging zouden onder de strijdkrachten heel weinig voorkomen.

„Het eerste argument is niet van toepassing”, aldus Tarquis. „Ons verzoek beoogde alleen het verkrijgen van bevoegdheid om protestantse geestelijk verzorgers aan te stellen voor bijstand aan protestantse militairen. Wij verwachten hiervoor van de regering geen enkele tegenprestatie van financiële of andere aard”.

Aantal onbelangrijk

Het tweede argument snijdt volgens Tarquis evenmin hout. „Zo gering is het aantal protestantse militairen nu ook weer niet. Er bestaat zelfs een ACP, de Christelijke Vereniging van Politieagenten en beroepsleden van de Strijdkrachten. Voeg daarbij nog het aantal protestantse Spanjaarden die de dienstplicht vervullen”.

Volgens Tarquis zijn bovendien de met de regering gesloten akkoorden nooit afhankelijk gemaakt van aantallen belijders. „Om dezelfde reden die Defensie nu aanvoert, zou men in dit land elk willekeurig grondwettelijk recht kunnen weigeren aan een groep burgers die in de ogen van de regering te gering in aantal is”.

Tarquis wijst er ten slotte op dat het ministerie van defensie er nog steeds een korps veldpredikers op nahoudt, allen rooms-katholiek. En dat terwijl Spanje belijdt een niet-confessionele staat te zijn. Hoewel het korps volgens de regering te zijner tijd zal ophouden te bestaan, „is er sprake van een flagrante vorm van discriminatie op religieus gebied zolang het korps nog functioneert”, aldus Tarquis.

Meer gevallen

Het door Ferede gesignaleerde geval van discriminatie is er een uit een lange rij. Ook dr. V. Muüoz in Madrid, evangelist in dienst van de Nederlandse stichting Spaanse Evangelische Zending (SEZ), bevestigt dat de Spaanse protestanten nog steeds te maken krijgen met discriminatie. „Neem de gang van zaken rond de kerkzaal van de Iglesia de la Biblia Abierta in de stad Valladolid. Notabene tijdens een kerkdienst probeerde de politie recent de zaal te ontruimen, vanwege klachten van omwonenden over geluidhinder. Nadat de klachten haar ter ore gekomen waren, had deze kerk besloten voortaan niet meer te zingen of muziek te maken tijdens de diensten. Zonder eerst de wettelijk verplichte geluidmetingen te hebben uitgevoerd, besloot het gemeentebestuur van Valladolid echter de politie eropuit te sturen”.

Muiioz verwijst ook naar de schrijnende ongelijkheid die in maart vorig jaar in het Spaanse dagblad “El Pais” werd gesignaleerd: de Rooms-Katholieke Kerk is, als enige religieuze gemeenschap in Spanje, nog steeds vrijgesteld van de betaling van bepaalde belastingen. „Het gaat nog maar erg langzaam met de uitvoering van de akkoorden van 1992”, schreef El Pais toen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Protestanten in Spanje nog steeds achtergesteld

Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken